Publicat: 7 Iulie, 2020 - 11:03
Share

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC) şi Universitatea Naţională de Arte "George Enescu" Iaşi (UNAGE) vor sărbători împreună, în perioada 26-31 octombrie 2020, aniversarea celor 160 de ani de la înfiinţare. Cele două instituţii vor organiza o ceremonie comună, dar şi o serie de manifestări academice şi culturale care să ilustreze importanţa acestui moment festiv. Formate într-un timp al efervescenţei ştiinţifice şi emulaţiei marilor idei europene, cele două universităţi din Iaşi au constituit un liant între valorile laice ale societăţii civilizate Occidentale şi credinţele spirituale împărtăşite de oamenii locului.
La 26 octombrie 1860 a fost înfiinţată Universitatea din Iaşi, prima universitate modernă din România, în atmosfera de sărbătoare a Unirii Ţării Româneşti şi a Moldovei într-un singur stat. Astăzi, instituţia poartă numele Domnitorului căruia i se datorează acest act fundamental de cultură românească: Alexandru Ioan Cuza.

De la înfiinţare şi până în prezent, structura Universităţii din Iaşi a fost într-o continuă schimbare, în armonie cu spiritul vremurilor prin care a trecut şi cu evoluţia societăţii şi culturii româneşti şi europene. La început, Universitatea a cuprins doar trei facultăţi: Facultatea de Filosofie, Drept şi Teologie, urmând ca mai apoi să-şi diversifice profilul, să-şi mărească numărul de secţii, departamente, materii predate şi activităţi ştiinţifice. Astăzi, prima instituţie de învăţământ superior a României are 15 facultăţi şi un Institut de Cercetări Interdisciplinare.

La 1 octombrie 1860, Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înfiinţare a primei şcoli de învăţământ superior din Ţările Române - Şcoala de Muzică şi Declamaţiune de la Iaşi. 26 de zile mai târziu, iau fiinţă Şcoala de Sculptură şi Pictură şi Muzeul Naţional de Pictură.

Din 1931, Academia de Muzică şi Artă dramatică poartă numele marelui compozitor George Enescu. După mai multe transformări, în 1997, printr-o hotărâre a Guvernului României, primeşte titulatura de Universitatea de Arte "George Enescu". În prezent, Universitatea Naţională de Arte "George Enescu" se impune în trei domenii diferite ale artei - muzică, teatru şi arte vizuale, contribuind la dezvoltarea culturii româneşti şi universale.

De-a lungul celor 160 de ani de existenţă, numeroasele generaţii de studenţi şi profesori au reuşit să impună UAIC şi UNAGE ca instituţii de referinţă pentru întreaga societate românească. Mulţi dintre absolvenţii celor două universităţi s-au afirmat ca personalităţi de seamă: profesori şi cercetători în universităţi din întreaga lume, membri ai Academiei Române sau ai altor Academii din Europa, compozitori, pictori, scriitori, actori, diplomaţi, înalţi prelaţi etc.

Aşadar, celebrarea celor 160 de ani de la înfiinţarea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi a Universităţii Naţionale de Arte "George Enescu" Iaşi, instituţii de învăţământ superior cu cea mai bogată tradiţie din România, constituie un prilej de a medita la rolul pe care l-au jucat ca formatoare de valori în viaţa societăţii româneşti, dar şi un prilej de bucurie pentru continuitatea şi recunoaşterea dobândite de învăţământul superior ieşean.

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER
Rector
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi

Prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIŢĂ
Rector
Universitatea Naţională de Arte "George Enescu"

Tag-uri Institutii: