27 iunie 2022

UBB a participat la cea de-a şasea ediţie a Congresului European de protecţie împotriva radiaţiilor „European Congress on Radiation Protection – Radiation protection for everyone”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 30 mai – 3 iunie 2022, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost reprezentată la cea de-a şasea ediţie a Congresului European de protecţie împotriva radiaţiilor „European Congress on Radiation Protection – Radiation protection for everyone”, eveniment desfăşurat la Budapesta şi organizat de International Radioprotection Association (IRPA).

La eveniment au participat 450 de cercetători din 53 de ţări care au împărtăşit cele mai recente rezultate ale cercetării pe 14 subiecte diferite. Scopul organizatorilor a fost implicarea profesioniştilor din diferite domenii (radioterapie, medicină nucleară, diagnosticare imagistică, exploatarea şi construcţia centralelor nucleare, aplicaţii industriale, biologia radiaţiilor, dozimetria spaţială) şi conştientizarea importanţei protecţiei împotriva radiaţiilor.

Universitatea Babes-Bolyai a fost reprezentată la Congres prin Kinga Hening (UBB TechTransfer, Laboratorul LiRaCC şi Spin-Off RadonControl) care a participat atât la Forumul Societăţilor Asociate IRPA, împreună cu preşedintele şi secretarul Societăţii Române de protecţie împotriva radiaţiilor din România, cât şi în calitate de membru în Comitetul Ştiinţific al evenimentului, la evaluarea lucrărilor din domeniul Education and Training. În secţiunea dedicată radonului, Kinga a participat cu lucrarea: Indoor radon distribution in residential and public building from some major urban agglomerations of Romania. UBB, prin Spin-off-ul Radoncontrol prezentat de Kinga Hening, a obţinut Premiul III.

Pe lângă prelegerile tradiţionale despre protecţia împotriva radiaţiilor, o secţiune separată s-a ocupat de educaţie şi formare, de radon şi norm, de managementul deşeurilor radioactive, probleme etice legate de protecţia împotriva radiaţiilor şi riscurile şi efectele asupra sănătăţii ale radiaţiilor neionizante, precum reţelele 5G.

Un element comun al discursurilor cercetătorilor participanţi a fost conştientizarea importanţei protecţiei împotriva radiaţiilor şi a importanţei oportunităţii oferite de conferinţă de a face schimb de experienţă în rândul profesioniştilor care activează în domeniu.

Evenimentul a fost completat de prelegeri, o masă rotundă, workshopuri, expoziţii ale partenerilor din industrie şi o serie de evenimente secundare.

Ca un element de noutate, IRPA a organizat în cadrul Congresului, IRPA 2022 Startup Competition, o competiţie europeană de startup-uri dedicată identificării celor mai promiţătoare soluţii şi inovaţii în domeniul protecţiei împotriva radiaţiilor.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB

Sursa foto Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)