30 septembrie 2022

UBB, alături de mişcarea sportivă clujeană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, a participat, la finalul săptămânii trecute, la prezentarea lotului echipei de fotbal Universitatea Cluj (FC Universitatea Cluj) pentru sezonul competiţional 2021/2022, reafirmând astfel susţinerea pe care UBB o acordă mişcării sportive clujene în general şi FC Universitatea Cluj în special, în calitate de membru fondator. La evenimentul (vezi poza 2) care marchează începerea noului sezon fotbalistic au participat, alături de conducătorii şi echipa FC Universitatea Cluj, membrii fondatori, sponsorii şi partenerii clubului, precum şi reprezentanţii autorităţilor locale şi ai universităţilor clujene.

UBB a intrat, în anul 2016, alături de celelalte universităţi publice din Cluj şi de autorităţile locale clujene, într-un parteneriat care are ca obiectiv final revigorarea fenomenului U Cluj şi renaşterea clubului Universitatea ca emblemă a oraşului. Din acel moment, UBB a fost mereu alături de echipa de fotbal Universitatea Cluj, asigurând infrastructura necesară efectuării antrenamentelor şi cantonamentelor şi orice alt suport pe care îl poate oferi, în funcţie de resursele proprii, o instituţie publică.

În acest context, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a declarat (vezi poza 1): „Am hotărât să continuăm angajamentul UBB pentru echipa de fotbal Universitatea Cluj, angajament început în 2016. UBB s-a implicat încă de la început în noul proiect „ASFC Universitatea Cluj”, considerând că este un proiect care aduce valoare comunităţii clujene. Rectorul universităţii româneşti din Cluj, Iuliu Haţieganu, a trasat, în perioada interbelică, viziunea iniţială pentru mişcarea sportivă clujeană „U”, spunând că „Scopul nostru nu este acela de a crea campioni, ci oameni sănătoşi. Nu record, ci armonie, nu ură, ci camaraderie. Nu victorie personală, ci victoria naţiunii. Nu speculă, ci jertfă”.

Ca rector astăzi al celei mai mari universităţi clujene, succesoare a universităţii româneşti din Cluj, îndrăznesc să actualizez în prezent vorbele înţelepte şi potrivite pentru un început romantic ale rectorului Haţieganu, spunând că „scopul nostru este de a crea oameni sănătoşi, dar când se poate şi campioni. Şi armonie, dar când se poate şi record. Şi victorie personală, alături de victoria naţiunii. Nu ură, ci camaraderie. Nu speculă, ci jertfă. Aşadar, da, în primul rând caractere, care însă să tindă mereu, raţional, fără obsesie şi cu plăcerea drumului, spre statutul de campioni!”.

Mai simplu spus, pentru a păstra spiritul lui Haţieganu în îndemnul meu, lucrurile trebuie înţelese în paradigma raţională formulată de un faimos psiholog american, Albert Ellis: „I do not need what I want!”. În consecinţă, m-aş bucura să văd un parcurs frumos al echipei în campionat şi ar fi excelent să avem şi o promovare în Liga I – dar nu-i chiar o catastrofă dacă nu va fi să fie. Nu în ultimul rând, m-aş bucura ca rivalitatea echipelor clujene de fotbal să fie tot mai mult colorată de eleganţa academică a oraşului, pentru a deveni una sănătoasă şi creatoare de bucurii şi valori pentru oameni şi pentru noile generaţii.”

*** Cu o tradiţie academică de 440 de ani, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, fiind astăzi adesea cea mai bine poziţionată în România în rankingurile universitare globale şi pe domenii, de cinci ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. Recent, în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca o universitate „world-class” (QS*****), iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene „world-class/research-intensive”.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB