30 septembrie 2022

UBB implementează două noi programe doctorale de tip reţea europeană „Marie Curie”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Programul GEM-Diamond, demarat din 2022 şi realizat în parteneriat cu universităţi de marcă din Europa (precum Universitatea Paris 1 Pantheon-Sorbonne, Universitatea din Warwick sau Universitatea Liberă din Bruxelles), urmăreşte realizarea la nivelul consorţiului a 16 teze de doctorat în regim de diplomă dublă sau multiplă axate pe identificarea şi soluţionarea crizelor multiforme cu care se confruntă Uniunea Europeană şi statele membre, în special din perspectiva ascensiunii extremismului politic şi radicalismului contestatar.

Programul Vortex, care va demara din 2023 şi realizat la rândul său în parteneriat cu universităţi de referinţă din Europa (precum Universitatea din Oslo, Universitatea din Marburg, Universitatea din Torino sau Universitatea din Malmo), îşi propune selectarea şi îndrumarea la nivelul consorţiului a 10 doctoranzi în regim de diplomă dublă sau multiplă, care vor contribui prin cercetările lor la realizarea unor analize şi la configurarea unor strategii inovatoare în vederea contracarării radicalizării religioase şi seculare, a extremismului violent şi a terorismului.

Rectorul UBB declară că: „UBB a fost mereu o universitate bine integrată în aria academică europeană, cu programe cu diplomă dublă/multiplă la nivel de licenţă şi master (inclusiv programe de master Erasmus Mundus). De asemenea, la nivel doctoral, a fost prima universitate din ţară care a introdus „Doctoratul European”, iar prin aceste două noi programe doctorale, derulate în zona studiilor europene (facultăţii de profil din UBB), îşi amplifică internaţionalizarea. În acest context punctez că noile demersuri ale alianţelor universităţilor europene vin la UBB pe o tradiţie europeană/internaţională deja puternică, complementar, nu pentru a înlocui mecanismele de internaţionale diverse pe care UBB le-a angajat şi le va mai angaja sau pentru a genera în premieră astfel de demersuri. Spre exemplu, alianţa europeană EUTOPIA din care UBB face parte se află natural în aceste demersuri, dar acestea includ şi angajamentele noastre GUILD – organizaţia unor din cele mai importare universităţi de cercetare avansată din Europa – sau relaţii bilaterale directe.”

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB

Sursa foto Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)