10 august 2022

UBB, lider al educaţiei şi cercetării în ştiinţe economice în România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), este un lider al instituţiilor de învăţământ superior din România în ramura ştiinţelor economice.

Poziţia pe care UBB o ocupă în cele mai comprehensive şi prestigioase clasamente internaţionale de ierarhizare valorică a universităţilor denotă totodată calitatea educaţiei şi a cercetării derulate în domeniile ştiinţelor economice.

Astfel, conform celei mai recente ierarhizări internaţionale pe domenii de ştiinţă realizată de Quacquarelli Symonds (QS) în 2021, UBB este prezentă în topul celor mai bune 500 universităţi din lume în trei domenii esenţiale ale ştiinţelor economice: Social Sciences & Management, Business & Management Studies, respectiv Economics & Econometrics, astfel:

* în domeniul Social Sciences & Management, UBB se situează pe poziţia 401-450, fiind urmată, la nivel naţional, doar de Universitatea dn Bucureşti, (poziţia 501-520);

* în domeniul Business & Management Studies, UBB se regăseşte pe poziţia 401-450, urmată, la nivel naţional, doar de ASE Bucureşti (501-550);

* în domeniul Economics & Econometrics, UBB se poziţionează pe locul 451-500, alături de ASE Bucureşti (poziţia 401-450), acestea fiind singurele instituţii de învăţământ superior din România care se regăsesc în acest clasament sectorial realizat de QS în 2021.

O altă ierarhizare internaţională relevantă pe domenii de ştiinţă este realizată de Times Higher Education (THE). Conform celui mai recent clasament făcut public de THE în 2021, doar patru universităţi din România au reuşit să intre în clasamentul global din domeniul de ştiinţă Business & Economics, toate pe poziţia 601+, UBB fiind printre acestea.

Mai mult decât atât, UBB este cea mai bine poziţionată instituţie de învăţământ superior din România în acest domeniu, luând în considerare doi dintre indicatorii esenţiali cuantificaţi de către THE:

* citările lucrărilor publicate (reflectând impactul şi relevanţa cercetării derulate în UBB, în acest domeniu),

* perspectiva internaţională (reflectând internaţionalizarea instituţiei, atât din punctul de vedere al studenţilor, cât şi al cadrelor didactice şi al relaţiilor internaţionale alte universităţii).

Începând cu anul universitar 2018-2019, FSEGA deţine acreditarea internaţională din partea Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), iar în 30 iunie 2021 a devenit membru permanent cu drepturi depline al European Foundation for Management Development (EFMD), după un proces independent de evaluare şi validare, fiind singura instituţie de învăţământ superior din România cu acest statut.

FSEGA este parte a UBB din 1961, fiind înfiinţată iniţial ca o instituţie independentă în 1920. Astfel, în 2021 se împlinesc 101 ani de învăţământ economic superior în limba română la Cluj. În prezent, FSEGA este cea mai mare facultate din ţară în ramura sa de ştiinţă, cu peste 9.200 de studenţi înmatriculaţi în anul universitar 2020-2021, la toate formele şi nivelurile de studii, şi aproape 220 cadre didactice titulare, la care se adaugă alte peste 100 de cadre didactice asociate, multe dintre acestea provenind din străinătate.

FSEGA oferă programe de studii de nivel licenţă şi masterat în toate subdomeniile ştiinţelor economice (economie, contabilitate, finanţe, management, marketing, administrarea afacerilor, economie şi afaceri internaţionale, cibernetică, statistică şi informatică economică), în cinci limbi de studiu: română, maghiară, engleză, germană şi franceză.

Studiile doctorale sunt prezente în oferta educaţională a facultăţii în majoritatea subdomeniilor amintite, fiind deschise atât candidaţilor din România, cât şi celor din străinătate.

Totodată, FSEGA vine în întâmpinarea potenţialilor candidaţi prin extensiile sale de la Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmaţiei şi Reşiţa, dar şi experienţele educaţionale internaţionale oferite prin programele derulate în parteneriat cu peste 130 de universităţi din străinătate.

Pentru admiterea din acest an, candidaţii pot opta pentru unul dintre cele 38 programe de licenţă (în total 3.290 locuri) sau la unul dintre cele 36 programe de masterat (1.865 locuri) existente la FSEGA.