27 noiembrie 2021

UBB ocupă poziţii de top şi pe domenii academice în clasamentul US News Best Global Universities

Distribuie pe rețelele tale sociale:

După poziţia globală 675 la nivel internaţional, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziţii de top şi pe domenii academice în clasamentul US News Best Global Universities, dat publicităţii marţi, 26 octombrie 2021 (https://www.usnews.com/education/best-global-universities/romania).

Potrivit datelor publicate, UBB ocupă următoarele poziţii în acest clasament/ranking: (1) chimie – prima în ţară şi 587 la nivel internaţional; (2) inginerie – prima în ţară şi 544 la nivel internaţional; (3) mediu/ecologie – prima şi singura din ţară şi 499 la nivel internaţional; (4) ştiinţe geologice – prima din ţară şi 333 la nivel internaţional; (5) matematică – prima din ţară şi 147 la nivel internaţional; (6) fizică – a treia în ţară şi poziţia 267 la nivel internaţional; (7) psihiatrie/psihologie – prima şi singura din ţară şi poziţia 271 la nivel internaţional. Din cele 43 de domenii incluse în analiza US News Best Global Universities, România se regăseşte în 11 domenii, iar UBB în 7 din cele 11 domenii (două dintre cele 4 domenii academice în care UBB nu este inclusă în clasament/ranking nu se regăsesc deloc în structura academică a Universităţii).

„UBB îşi confirmă atât competivitatea globală, fiind prima din ţară în acest clasament (675 internaţional), cât şi competitivitatea pe domenii academice, aşa cum se observă în rankingurile specifice pe aceste domenii. Aşa cum am mai afirmat, tinerii din ţară şi din afara ţării au astfel în UBB o instituţie performantă şi integrată internaţional unde să studieze şi să se formeze ca specialişti şi buni cetăţeni, în plus, UBB asigurând şi avantaje competitive României la nivel internaţional în diverse domenii.”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

US News Best Global Universities este unul dintre cele mai importante clasamente internaţionale care ierarhizează universităţile pe baza performanţelor academice, dar şi în funcţie de reputaţia globală şi regională a acestora. Clasamentul general US News Best Global Universities include în acest an cele mai bune 1.750 de universităţi din 90 de ţări ale lumii, ale căror performanţe au fost analizate în funcţie de 13 indicatori vizând reputaţia globală şi regională a cercetării, publicaţiile şi manifestările ştiinţifice, impactul şi numărul total al citărilor şi colaborările internaţionale.

UBB este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de cinci ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene „world-class/research-intensive”.