6 iulie 2022

UBB ocupă prima poziţie în ţară în clasamentul QS al Europei Emergente şi al Asiei Centrale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) rămâne şi în 2021 cea mai bună universitate din ţară, conform clasamentului regional QS-EECA (Emerging Europe & Central Asia), dat publicităţii miercuri, 15 decembrie 2021.

UBB ocupă poziţia 43 în clasamentul regional EECA, din aproximativ 451 de universităţi incluse în clasament. UBB şi-a îmbunătăţit performanţa academică faţă de anii trecuţi, aflându-se, în 2021, între primele 9,5% universităţi din regiune incluse în QS-EECA.

„Mă bucur să văd că rămânem între primele universităţi din regiune şi din ţară – lucru confirmat la un nivel mai general şi de Metarankingul Universitar-2021 – şi că reuşim, în condiţii legislative şi financiare vitrege, să ne creştem uşor performanţa academică”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Clasamentul QS este unul din clasamentele de referinţă ale universităţilor, probabil cel mai cunoscut, evaluând comprehensiv universităţile prin prisma misiunilor de educaţie, cercetare şi relaţie cu societatea. Deşi în lume există aproximativ 30.000 de instituţii de învăţământ superior, numai unele ating parametrii de calitate academică pentru a fi incluse în rankinguri internaţionale (spre exemplu, în EECA doar 451).

UBB este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şase ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene „world-class/research-intensive”, iar din 2021 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB