10 august 2022

UBB pe prima poziţie în ţară în clasamentul american al universităţilor internaţionale US News Best Global Universities

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă prima poziţie în ţară şi poziţia 675 la nivel internaţional în clasamentul american al universităţilor, US News Best Global Universities, dat publicităţii marţi, 26 octombrie 2021 (https://www.usnews.com/education/best-global-universities/romania).

„Şi în anul 2021 UBB are cea mai bună performanţă academică în ţară, ceea ce mă bucură. Mă bucur pentru comunitatea noastră academică, care are astfel eforturile onorate, pentru tinerii din ţară şi din afara ţării, care au în UBB o instituţie integrată internaţional unde să studieze şi să se formeze ca specialişti şi buni cetăţeni, şi pentru ţară, UBB asigurând avantaje competitive României la nivel internaţional în diverse domenii. În lume există aproximativ 30.000 de universităţi şi aproximativ 11 rankinguri globale ale universităţilor acreditate de IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence. Cele 11 rankinguri sunt reunite în ţară în Metarankingul Universitar, în care, din 2016, anual, UBB ocupă prima poziţie. Între cele 11 rankinguri, the „Big Five” sunt însă ARWU/Shanghai (UBB prima/singura din România în 2021), Leiden (UBB pe prima poziţie în ţară în 2021), QS (UBB prima din România în 2021, alături de Universitatea din Bucureşti/Universitatea de Vest din Timişoara), THE (UBB pe poziţia a treia în ţară în 2021) şi US News (UBB pe prima poziţie în ţară în 2021).”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

US News Best Global Universities este unul dintre cele mai importante clasamente internaţionale care ierarhizează universităţile pe baza performanţelor academice, dar şi în funcţie de reputaţia globală şi regională a acestora. Clasamentul general US News Best Global Universities include în acest an cele mai bune 1.750 de universităţi din 90 de ţări ale lumii, ale căror performanţe au fost analizate în funcţie de 13 indicatori vizând reputaţia globală şi regională a cercetării, publicaţiile şi manifestările ştiinţifice, impactul şi numărul total al citărilor şi colaborările internaţionale.

***

UBB este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de cinci ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene „world-class/research-intensive”.