9 august 2022

UBB se implică în proiecte de IT finanţate de UE şi derulate în colaborare cu mediul de afaceri

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ecosistemul local de transfer tehnologic se întăreşte prin modele de colaborare între UBB şi companii de software, demonstrând capacitatea domeniului Informatică de a oferi soluţii viabile ce pot fi implementate de către specialiştii din industrie. Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) coordonează două proiecte de transfer tehnologic realizate în parteneriat cu companii de IT din Cluj în cadrul Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020.

Primul proiect, cu titlul „Platformă software pentru predicţia evoluţiei viitoare a unor indicatori din procese comerciale, bazată pe Big Data şi Data Mining”, cod SMIS2014+ 121004, se realizează în colaborare cu Optima Group SRL (coordonator) în baza contractului de finanţare nr. 380/390056 din 01.10.2021, încheiat cu Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, pe o perioadă de 24 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 7.308.227,21 lei, din care revine UBB suma de 977.107 lei.

Obiectivul general al proiectului tehnologic inovativ constă în implementarea unui proces de producţie nou (dezvoltare software) în vederea realizării Data Seer, un produs informatic capabil să prezică evoluţia mai multor indicatori de business, procesul fiind bazat pe:
– activităţi de CDI (cercetare – dezvoltare tehnologică – inovare) derulate de către beneficiarul IMM OPTIMA GROUP S.R.L., în calitate de coordonator (Lider) al proiectului şi UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI din Cluj-Napoca, în calitate de organizaţie de cercetare parteneră, şi
– transformarea rezultatelor obţinute într-un produs vandabil, în vederea comercializării. Colaborarea cu Universitatea Babeş-Bolyai vizează transferul tehnologic şi fluxul bi-direcţional de cunoştinţe în vederea atingerii unui obiectiv comun, contribuind la punerea în aplicare a acestuia prin realizarea unei inovări de proces bazată pe cercetarea efectuată în cadrul proiectului.

Rezultatul principal al proiectului este reprezentat de produsul informatic inovator Data Seer.

Echipa UBB este formată din cercetători de la Facultatea de Matematică şi Informatică, conf. dr. Simona Motogna, prof. dr. Anca Andreica, asist. drd. Florentin Bota, asist. drd. Bogdan Mursa, respectiv lect. dr. Darius Filip de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, cu sprijinul şi implicarea Centrului de Transfer Tehnologic şi Cognitiv, prin contribuţia dnei. director Gabriela Crişan.

Cel de-al doilea proiect, intitulat „Sistem integrat pentru automatizarea proceselor de afaceri utilizând Inteligenţa Artificială”, cod SMIS2014+ 121075, se desfăşoară în colaborare cu Endava România SRL (coordonator) în baza contractului de finanţare nr. 397/390073 din 26.10.2021, încheiat cu Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, pe o perioadă de 27 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 17.531.050,82 lei, din care revine UBB suma de 4.177.507,21 lei.

Obiectivul proiectului este realizarea unui serviciu optimizat în mod semnificativ (inovare de produs) în cadrul companiei Endava România SRL. Adiacent, pe parcursul desfăşurării activităţilor de cercetare-dezvoltare necesare pentru atingerea obiectivului proiectului, se va obţine îmbunătăţirea proceselor de producţie în două dintre departamentele Endava, Service Desk şi Dezvoltare Software. Obiectivul investiţiei iniţiale pentru inovare în vederea introducerii în producţie a rezultatelor obţinute din cercetare-dezvoltare este extinderea capacităţii Endava România SRL care va fi realizată prin îmbunătăţirea semnificativă a serviciului de automatizare a proceselor de afaceri din portofoliul acesteia.

Proiectul îşi propune proiectarea, dezvoltarea, testarea şi optimizarea a două demonstratoare şi a unui prototip de sistem integrat ce permit automatizarea proceselor de afaceri utilizând metode inovative de interacţiune cu utilizatorii prin intermediul Inteligenţei Artificiale. Prototipul va fi folosit pentru îmbunătăţirea semnificativă a unui serviciu (inovare de produs) pe care Endava România SRL îl va oferi clienţilor săi ca urmare a implementării prezentului proiect de cercetare-dezvoltare. În cadrul proiectului, echipa Universităţii Babeş-Bolyai va coordona activităţile de cercetare orientate pe descrierea şi interogarea proceselor de afaceri, precum şi activităţile de cercetare orientate pe modele de învăţare automată şi analiza datelor.

Endava este lider în furnizarea de servicii tehnologice de ultimă generaţie şi îşi sprijină clienţii în dezvoltarea propriilor organizaţii, prin utilizarea soluţiilor scalabile de Distributed Enterprise Agile. Endava colaborează cu clienţii săi, integrându-se perfect cu echipele acestora, catalizând ideile şi livrând soluţii robuste. Compania ajută clienţii să devină companii digitale bazate pe experienţă, sprijinindu-i în călătoria lor de la generarea de idei la dezvoltarea şi implementarea de produse, platforme şi soluţii. Clienţii Endava activează în industriile de Plăţi, Servicii Financiare, TMT (Tehnologie, Media si Telecom), Bunuri de Consum, Logistică şi Medicală.

Echipa UBB este formată din cercetători de la Facultatea de Matematică şi Informatică (conf. dr. Adrian Sterca, conf. dr. Camelia Chira, conf. dr. Virginia Niculescu, lect. dr. Darius Bufnea, lect. dr. Camelia Chisăliţa-Creţu) Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (prof. dr. Robert Buchmann si prof. dr. Gheorghe Silaghi), Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (lect. dr. Silviu Matu), cu sprijinul Centrului de Transfer Tehnologic şi Cognitiv (director Gabriela Crişan).

UBB este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şase ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene „world-class/research-intensive”, iar din 2021 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB