15 august 2022

UBB, una din universităţile de top ale lumii în cel puţin 10 domenii academice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost clasificată ca una din universităţile de top ale lumii în 10 domenii academice (din 51 analizate şi incluse în clasament) în cel mai utilizat ranking universitar internaţional, rankingul QS (Quacquarelli Symonds – https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2022).

Domeniul ştiinţific/academic specific Poziţia internaţională Poziţia naţională

Psihologie 251-300 1 (şi singura din ţară)

Matematică 301-350 1

Inginerie chimică 301-350 1

Business & Management 351-400 1

Limbi moderne 251-300 1=

Ştiinta computerelor/Informatică 451-500 1=

Economie & Econometrie 451-500 2

Chimie 601-630 2

Medicină 601-650 2

Ştiinţe agricole 351-400 2

Notă: „=” arată că pe poziţia respectivă se pot afla mai multe universităţi.

„Mă bucur să văd că, din cele 14 domenii ştiinţifice/academice specifice în care apare România, UBB se regăseşte în 10, unde ocupă prima (cel mai des) sau a doua poziţie în ţară. Era şi normal ca universitatea cea mai mare şi complexă a ţării să fie în cele mai multe domenii ştiinţifice/academice specifice incluse în ranking, dar mă bucură mai ales poziţionarea obţinută. Aşadar, aceasta este încă o confirmare, dacă era nevoie, că tinerii din ţară au la UBB un loc unde pot studia eficient şi/sau face cercetare avansată fără a fi nevoie să plece din ţară pentru asta, iar cei din străinătate au un loc unde se pot forma academic după un model competitiv internaţional”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adăugând că „toate universităţile româneşti mai au de lucru pentru a progresa, a se menţine sau a pătrunde în elita academică identificată de rankingul QS (să nu uităm că în lume există aproximativ 30000 de instituţii de învăţământ superior, dar în acest ranking au pătruns doar 1543). Aşa cum spune reprezentantul QS în textul de lansare a acestui ranking, pe lângă internaţionalizare şi relaţia cu societatea (industria), factorul cheie al succesului în astfel de demersuri este reprezentat de susţinerea financiară predictibilă pe măcar 10 ani; ministerul de specialitate a început de doi ani un astfel de proces de susţinere a cercetării în universităţi, care însă trebuie crescut în ceea ce priveşte bugetul şi calitatea distribuirii acestuia şi proiectat pe minimum 8 ani înainte de a face analize evaluative de impact”.

În domeniile ştiinţifice/academice largi, lucrurile se prezintă pentru UBB astfel: Art&Humanities (451-500 internaţional şi 1 naţional împreună cu Universitatea din Bucureşti, fără altă prezenţă românească); Natural Sciences (451-500 internaţional şi 1 naţional împreună cu Universitatea din Bucureşti, fără altă prezenţă românească) şi Social Sciences & Management (401-500 internaţional şi 1 naţional, fără altă prezenţă românească). În celelalte domenii ştiinţifice/academice largi România nu este reprezentată (Life Science & Medicine) sau este reprezentată de câteva universităţi tehnice (Engineering).

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, iar din 2021 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB