26 mai 2022

Ucraina a adoptat o strategie de securitate a informațiilor, în care politica rusă a fost numită o amenințare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe 28 decembrie, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a aprobat strategia de securitate a informațiilor a statului, în care politica informațională a Rusiei a fost identificată ca o amenințare.
„Politica informațională a Federației Ruse este o amenințare nu numai pentru Ucraina , ci și pentru alte state democratice. Operațiunile speciale de informare ale Rusiei sunt îndreptate către instituțiile democratice cheie, în special cele electorale, iar serviciile speciale ale statului agresor încearcă să intensifice contradicțiile interne în Ucraina și în alte state democratice.” , – se spune în document.

Kievul indică faptul că strategia trebuie să împiedice difuzarea de informații și desfășurarea unor evenimente „de popularizare sau promovare a statului agresor și a autorităților sale, a reprezentanților autorităților și a acțiunilor acestora, crearea unei imagini pozitive a statului agresor, justificarea sau recunoașterea legitimității. ocuparea teritoriului Ucrainei, care conține apeluri pentru răsturnarea ordinii constituționale, încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei”.

Măsurile restrictive din document sunt numite „mecanism de monitorizare eficient și responsabilitate pentru dezinformare”.
În plus, dezvoltarea rapidă a rețelelor sociale pe fondul unui nivel scăzut de alfabetizare media este clasată printre amenințări.

Strategia prevede o responsabilitate sporită pentru difuzarea informațiilor inexacte, precum și apariția unor mecanisme de detectare, restricționare a accesului și blocare sau eliminare a informațiilor din segmentul ucrainean al internetului, a căror difuzare este restricționată sau interzisă prin lege. În plus, sunt avute în vedere măsuri pentru îmbunătățirea alfabetizării media și protejarea jurnaliștilor.

În ianuarie 2015, Ucraina a declarat Rusia „țară agresoare”. Occidentul a sprijinit Kievul și a impus sancțiuni anti-ruse. Moscova a subliniat, în repetate rânduri, că nu participă la conflictul intern ucrainean și este interesată să depășească criza din statul vecin.

Deputații Radei Supreme (Parlamentul de la Kiev) au prezentat un proiect de lege privind înregistrarea militară voluntară a femeilor după ce Ministerul Apărării a decis să o facă obligatorie. Proiectul de lege №6482 prin care femeile se înscriu doar voluntar pentru serviciul militar, cu excepția medicilor a avut coautori 58 de deputați din formațiunea politică „Slujitorul Poporului” și alte fracțiuni. Pe 22 decembrie a fost publicat un ordin al Ministerului Apărării al Ucrainei prin care se extinde lista specialităților și profesiilor femeilor care vor fi luate în evidenta pentru serviciul militar. Lista cuprinde sute de profesii, iar angajatorul trebuie să se asigure că femeile care lucrează deja în specialitatea din această listă sunt înscrise pentru serviciul militar. Ministerul apărării a clarificat chiar că femeile însărcinate și femeile cu copii minori din Ucraina vor fi, de asemenea, obligate să se înregistreze pentru serviciul militar. Lucrările la implementarea ordinului sunt planificate până la sfârșitul anului 2022.

Femeile înscrise în armată sau apte spre a fi recrutate pentru a desfășura lucrări de asigurare a apărării statului în timp de război, iar pe timp de pace pe bază de voluntariat (prin contract). Potrivit ordinului Ministerului Apărării, comisariatele vor înregistra femeile cu condiția ca acestea să fie apte pentru serviciul militar și sa aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, iar consiliul medical militar va stabili starea de sănătate. Pe site-ul președintelui Ucrainei a apărut o petiție pentru anularea acestei decizii, care a strâns deja 25 de mii de semnături necesare examinării de către șeful statului, chestiunea creand controverse în sânul societății ucrainene.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au purtat marți discuții telefonice, în cadrul cărora s-a discutat despre situația din Ucraina.

„Am discutat cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre agresiunea Rusiei față de Ucraina. [Am fost de acord că NATO sprijină ferm Ucraina, invazia [Ucrainei] va costa scump Rusia, orice dialog [cu Federația Rusă pe probleme ucrainene] ar trebui să se bazeze pe respect deplin pentru suveranitatea Ucrainei ” , – a scris șefa diplomației britanice pe Twitter .

Noutati in legatura cu situația din Ucraina apar si de peste ocean, Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat portavionului „Harry Truman” sa ramana în Marea Mediterană , amânând relocarea acestuia în Orientul Mijlociu, pe fondul tensiunilor continue în jurul Ucrainei.

Potrivit publicației de specialitate USNI News , acesta se află acum între Italia și Grecia, în loc să facă tranziția prin Canalul Suez către zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA.
„Secretarul Apărării a ordonat grupului de atac al portavionului Harry Truman să rămână în zona de responsabilitate a Comandamentului European în loc să se mute în zona de responsabilitate a Comandamentului Central, așa cum era planificat inițial”, a spus sursa.

Modificarea programului reflectă necesitatea unei prezențe permanente în Europa și este necesară pentru a „asigura aliații și partenerii noștri de angajamentul nostru față de apărarea colectivă”, a conchis el.

La randul sau, Ministrul turc al Apărării Naționale, Hulusi Akar, a spus că Ankara urmărește îndeaproape situația tensionată dintre Rusia și Ucraina și este în favoarea menținerii stabilității în regiune.
„Nu avem o politică separată pentru regiuni, susținem pacea. Urmărim îndeaproape tensiunea (dintre Rusia și Ucraina). Vrem să rămână stabilitatea în regiune. Ne-am exprimat respectul pentru integritatea teritorială a Ucraina”, a spus Akar, citat de ziarul Huriyyet.

A consemnat Ciprian Pop