10 august 2022

Ucraina poate, prin lege, să confiște bunurile cetățenilor pro-ruși

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Kiev stabilește o lege care permite confiscarea bunurilor de la rezidenții Ucrainei care simpatizează cu Rusia și direcționarea acestor fonduri către bugetul militar.

Potrivit unui comunicat al Președinției Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a semnat luni o lege privind principiile confiscării proprietăților rezidenților săi de pe teritoriul național care susțin operațiunea militară rusă.

„Procedura de identificare și confiscare a bunurilor persoanelor sancționate care, într-un fel sau altul, susțin agresiunea ocupanților împotriva Ucrainei va permite substituirea rapidă și eficientă a bugetului ucrainean în detrimentul inamicilor”, se arată în lege.

Legea, aprobată pe 12 mai în Rada Supremă (corpul legislativ unicameral ucrainean), stabilește temeiul legal pentru ridicarea coercitivă a bunurilor din motive de necesitate publică, inclusiv finanțarea acțiunilor militare, și nu se va acorda nicio compensație pentru valoarea acestora.

Potrivit textului, Ministerul Justiției va urmări bunurile persoanelor fizice și juridice specificate în deciziile Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. La rândul său, Curtea Supremă Anticorupție va derula procedurile administrative corespunzătoare acestor cauze.

Prevederile acestei legislații speciale se pot aplica persoanelor fizice sau juridice – indiferent de naționalitatea, locul de reședință și locație – care neagă sau susțin public „agresiunea militară” împotriva Ucrainei sau „ocuparea” unei părți a teritoriului acesteia, inclusiv cele care nu și-au suspendat activitățile economice în Rusia în perioada de valabilitate a legii în Ucraina.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: thetimesofisrael