23 iulie 2021

Ucraina – „pregatiri” pentru întreruperea relațiilor diplomatice cu Rusia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Fostul ambasador ucrainean în Statele Unite, Valeriy Chaly, a cerut pregătirea pentru întreruperea relațiilor diplomatice cu Rusia. Diplomatul de rang înalt a afirmat acest lucru pe 8 martie la postul de televiziune Espreso.

Chaly crede că “Kievul trebuie să pună capăt complet relațiilor sale cu Rusia”, țara pe care o numește „agresor”. „Este necesar să pregătim această decizie și, în cazul unor măsuri suplimentare, să le luăm imediat”, a spus diplomatul.

În cazul unei astfel de evoluții a evenimentelor, este necesar ca cele două State sa apeleze la o terță parte pentru a deveni intermediar între Moscova și Kiev.

La 5 martie, fostul Președinte al Ucrainei, Leonid Kravchuk, a declarat că partea ucraineană are în vedere utilizarea măsurilor radicale împotriva Rusiei din cauza poziției sale asupra Donbassului. Cu o zi înainte, Kremlinul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la agravarea situației din Donbass.

Din 2014, Kievul desfășoară o operațiune militară împotriva locuitorilor din Donbass, care au refuzat să recunoască rezultatele loviturii de stat. Partea ucraineană declară că duce un război împotriva Rusiei. Moscova a remarcat în repetate rânduri că nu este parte la conflictul intern ucrainean și a cerut Kievului să îndeplinească acordurile de la Minsk și să poarte negocieri directe cu republicile Donețk și Lugansk.

Autor: Ciprian Pop