Publicat: 20 Octombrie, 2013 - 15:39
Share

Comisia de Administrație Publică, Amenajarea Teritoriului și Protecția Mediului din Camera Deputaţilor a dezbătut în ședința de marți Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 12/2013, prin care se reglementează procedura de achiziționare a mijloacelor de transport școlar.
Conform proiectului de lege, Ministerului Dezvoltării i se alocă suma de 76 milioane lei în vederea achiziționării prin licitație a unor microbuze școlare cu o capacitate de 16+1 locuri.
Deputatul UDMR de Bihor, Cseke Attila, vicepreședintele comisiei de specialitate din Camera Deputaților, a declarat la finalul ședinței, că ”am atras atenția Executivului asupra faptului, că în cadrul dezbaterii Legii bugetului de stat pentru anul 2013, parlamentarii UDMR au solicitat atât în ședințele din comisii cât și în plen, introducerea în textul legii a posibilității de cumpărare și de microbuze sau chiar autobuze cu capacitate mai mare de 16+1 locuri, pentru a evita utilizarea ineficientă a acestora din punct de vedere economic și tehnic”.
„Deși propunerea noastră a fost susținută și de ministrul Educației, nu s-a avut în vedere această posibilitate”, a menţionat deputatul UDMR. Cseke a adăugat că, atât din punct de vedere economic cât și tehnic, „există situații în toate județele țării unde, datorită numărului mare de elevi care trebuie transportați, se impune necesitatea unei astfel de măsuri, pentru ca mijlocul de transport școlar să parcurgă doar o singură dată pe zi distanța până la școală, respectiv către localitățile de domiciliu ale elevilor”.
„Ar fi o soluție mai avantajoasă pentru copii și elevi, dar și pentru administrația locală și bugetul alocat, mai ales dacă ținem cont de raportul de cost/ beneficii. Astfel, orele de plecare ale copiilor ar fi mult mai rezonabile și apropiate de programul școlii sau elevii nu ar mai fi nevoiți să aștepte sosirea microbuzului care, din cauza locurilor limitate, este nevoit să parcurgă de mai multe ori același traseu”, a precizat Cseke.
Deputatul UDMR a relatat că există, de asemenea, și un raport al Avocatului Poporului în problematica utilizării microbuzelor școlare, care semnalează exact același lucru și care propune soluții similare constând în achiziționarea mijloacelor de transport cu capacitate mai mare.
”Am primit și azi promisiunea din partea Executivului că în proiectul legii bugetului de stat pentru 2014 această situație va fi avută în vedere, ținându-se cont de propunerea deputaților UDMR”, a mai subliniat Cseke Attila. ”Toți sunt de acord că UDMR are dreptate în această chestiune, iar o astfel de decizie influențează un număr semnificativ de comunități din întreaga țară, însă Guvernul nu s-a ținut de promisiune, deși reprezentantul ministerului însuși prezent la dezbateri a recunoscut existența situațiilor de acest gen. În mod cert, parlamentarii UDMR vor iniția în continuare propuneri legislative pe această temă, cu ocazia dezbaterii bugetului pe anul viitor”, a concluzionat deputatul UDMR, Cseke Attila.