3 iulie 2022

UDMR: Problema urşilor persistă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deputatul UDMR Konczei Csaba susţine înăsprirea „legii ursului”. Conform acestuia anul trecut, la iniţiativa uniunii, au fost luate decizii care permit intervenţia împotriva urşilor pentru a proteja vieţile şi bunurile oamenilor.

El a declarat: „anul trecut, când măsura a fost adoptată, am fost mulţumit pentru că am reuşit să scoatem din impas o problemă severă. Există puţine lucruri asupra cărora atât activiştii de mediu cât şi oamenii care se confruntă zilnic cu problema reprezentată de urşi sunt de acord, dar cu privire la protejarea vieţii oamenilor, este o înţelegere absolută. Pe mine mă implică şi personal faptul că o cunoştinţă de al meu a fost atacat de un urs în apropierea oraşului Sfântu Gheorghe care, din fericire, s-a recuperat. A avut noroc. Anul trecut am spus că am pornit spre o direcţie bună, dar că mai sunt multe de clarificat în ceea ce priveşte problema urşilor. Acum am făcut încă un pas spre o soluţie care este bună atât pentru activiştii de mediu cât şi pentru oameni.”

„Nu cred că ONG-urile care protejează ursii au intenţii rele. Cunoscând ţara, existau motive de îngrijorare că vor fi abuzuri cu noua lege. Privind statisticile trebuie să spun că autorităţile au fost foarte prudenţi în fiecare caz şi nu există nicio suspiciune asupra unui măcel al urşilor. În ultimul an 201 ursi au fost alungaţi din apropierea localităţilor, 29 de urşi au fost relocaţi şi doar 15 urşi care au atacat oameni au primit cale verde pentru împuşcare, iar un urs a fost eutanasiat. Începând din 2018, în parcurs de 4 ani, au fost raportate un total de 6694 de cazuri de daune cauzate de urşi, numărul real ar putea să fie chiar dublă, având în vedere că în Ţinutul Secuiesc, ca şi în alte părţi ale ţării, despăgubirile stagnează de ani, mulţi oameni nu au depus cereri de despăgubire. Suma totală înregistrată despre care vorbim în ceea ce priveşte daunele este de aproape 15,5 milioane de lei şi nici nu îndrăznesc să estimez suma reală. Dacă ne uităm la numărul de reclamaţii, media naţională este de peste 18 pe zi”, a explicat Konczei Csaba.

Legea adoptată pe 22 iunie 2022 permite intervenţie rapidă împotriva urşilor nu doar în localităţi/ comune, ci şi în terenuri extravilane: „Ca să dau un singur exemplu: dacă un fermier a fost atacat de un urs în propriul lan de porumb nu a fost posibil o intervenţie rapidă pentru rezolvarea problemei. Ca urmare a votului de astăzi, acest lucru se va schimba: acum este posibil ca ursul să fie alungat, relocat sau, dacă nu există altă soluţie, ursul agresiv să fie împuşcat sau eutanasiat. Subliniez faptul că cifrele susţin această decizie, o decizie care nu a fost adoptată cu uşurinţă, dar siguranţa oamenilor trebuie să fie o prioritate.”

Deputatul a declarat că soluţionarea pagubelor provocate de animalele sălbatice rămâne o problemă care trebuie abordată cu prioritate. În ceea ce priveşte siguranţa personală, Konczei consideră că pe viitor ar trebui să se modifice atât legea vânătorii cât şi codul penal, întrucât în prezent, uciderea unui urs pentru protejarea propriei vieţi este considerat un act penal. Această lege trebuie modificată în aşa fel, încât să excludă posibilitatea abuzurilor.

Biroul de presă al Organizaţiei Teritorială Trei Scaune a UDMR
Comunicat de presă – Uniunea Democrată Maghiară din România – Organizaţia Teritorială Trei Scaune

Sursa foto Pixabay