2 octombrie 2022

UE în fața potențialelor crize

Distribuie pe rețelele tale sociale:
De la blocajele covidului, piața mondială dă semne de fragmentare, iar chiar și în Europa, coeziunea dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene lasă de dorit, atât în ​​sectorul financiar, cât și în cel industrial.
Comisia Europeană încearcă să găsească un răspuns unitar pentru a pregăti continentul pentru o iarnă fără gaze rusești, dar, așa cum obiectiv s-au putut constata, unele state membre refuză să îi ajute pe cei mai afectați de întreruperea furnizării de gaze rusești și sunt și altele, precum Ungaria noastră vecină, preferă să se îndrepte spre Rusia decât să cedeze solicitărilor de la Bruxelles.
Unele țări, precum Germania, sunt foarte expuse la scăderea aprovizionării de la Moscova și fac apel la solidaritate, în timp ce altele refuză. Cam asta ar fi, fara prea multă retorică, o concluzie!
 „Spre deosebire de altele, Spania nu a trăit peste posibilitățile sale în materie de energie”, a spus Teresa Ribera, ministrul tranziției energetice, referindu-se la felul în care Berlinul, în special, a făcut ca mai multe țări din sud să plătească pentru că „au trăit peste posibilitățile lor” în 2008…
Alături de Grecia și Portugalia, Madridul respinge apelul Comisiei Europene de a reduce consumul de energie pentru a ajuta țările cele mai afectate de criză. „Nu putem face un sacrificiu disproporționat asupra căruia nici măcar nu ni s-a cerut o părere”, a mai spus Teresa Ribera.
Într-un interviu acordat ziarului Público, secretarul de stat pentru Mediu și Energie al Portugaliei, Joao Galamba, a declarat că guvernul „nu va accepta” o propunere pe care a descris-o drept „nesustenabilă” și „disproporționată”.
Expunerea la gazul rusesc din Spania și Portugalia este foarte scăzută. Aceștia au investit masiv în energie regenerabilă în ultimii ani și au o capacitate mare de stocare și regazificare a gazului lichefiat transportat pe nave. Situația lor este diferită de cea din nordul Europei. „Vom fi solidari, dar solidaritatea înseamnă, de asemenea, că nu îi vom face pe portughezi să plătească pentru a compensa întârzierea altora atunci când ei ar fi putut, ca noi, să investească în surse regenerabile”, a declarat în urmă cu câteva zile prim-ministrul portughez Antonio Costa.
Potrivit Bruxelles-ului, economiile de energie ar economisi aproximativ 45.000 de milioane de metri cubi de gaz, o cantitate echivalentă cu ceea ce ar lipsi dacă Rusia ar întrerupe complet fluxul și în cazul unei ierni deosebit de friguroase. În aceste condiții, „măsurile unilaterale nu duc la nimic eficient și riscă să afecteze întreaga securitate energetică a pieței unice”, a avertizat Frans Timmermans, responsabil de mediu al Comisiei Europene.
„Toate statele membre vor suferi consecințele unei perturbări a pieței unice. De aceea, este important ca toate statele membre să contribuie acum la economii și stocare și să fie pregătite să împartă gazul cu alți vecini în cazul unei întreruperi. Solidaritatea energetică este un principiu fundamental al tratatului nostru”, a adăugat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
În cazul unor penurii grave în următoarele săptămâni sau luni, Comisia Europeană va face obligatorie reducerea de 15 la sută, măsură care ar fi respinsă de o majoritate calificată a statelor membre.
Sancțiunile economice s-au inversat asupra Ungariei, care s-a apropiat la fel de mult de Rusia pe cât s-a îndepărtat de Bruxelles. Ungaria importă 80 la sută din gazul său din Rusia și beneficiază de prețuri favorabile.
Este un mare paradox, foarte greu de justificat: în timp ce Bruxelles-ul se teme că Rusia va închide robinetul, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a călătorit la Moscova pentru a discuta despre noi livrări de gaze.
Bruxelles-ul face apel la unitate europeană pentru că o astfel de unitate începe să se prăbușească. Totuși, întotdeauna a avut și mai are o altă opțiune: să deschidă robinetul Nord Stream 2, a cărui deschidere a fost paralizată încă dinainte de războiul din Ucraina.
Sursa foto: https://op.europa.eu/webpub/com/eu-what-it-is/ro/
Ciprian Pop