Publicat: 2 Septembrie, 2012 - 18:00
Share

Liderii UE vor organiza un summit special în luna Noiembrie a acestui an, cu scopul de a ajunge la un acord politic privind planul de cheltuieli al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.
Summit-ul special va fi organizat la Bruxelles, în perioada dintre două summit-uri programate pentru 18-19 octombrie și respectiv 13-14 decembrie, în care se va pune în discuție problema zonei euro.
Organizarea summit-ului special a fost anunțată cu ocazia Întâlnirii Informale a Miniștrilor și Secretarilor de Stat pentru Afaceri Europene ai statelor membre, care a avut loc joi, 30 august 2012, în Nicosia. Cipru, statul care deține Președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a dorit obținerea unui acord politic privind Cadrul Financiar Multianual (CFM) pentru perioada 2014-2020, în cadrul summit-ului din octombrie. Negocierile dure și dorința ca întâlnirea la nivel înalt din decembrie să se concentreze asupra propunerilor pentru un sindicat bancar, au făcut necesară organizarea unui nou summit.
Comisia Europeană a propus un Cadru Financiar Multianual de 1,033 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, însă există un grup de state membre, printre care Franța, Germania și Regatul Unit al Marii Britanii, care doresc micșorarea valorii totale a CFM.