27 octombrie 2021

Ultima ambasadă a unei țari UE se închide la Phenian, spun sursele. Ar fi vorba despre Ambasada României

Pyongyang, North Korea - April 20, 2012: Pyongyang skyline, including the pyramid shaped Ryugyong Hotel, as seen from the top story revolving restaurant of the Yanggakdo Hotel.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ambasada României la Phenian se închide după ce ultimii doi diplomați ai ambasadei aflați la post în Capitală Coreei de Nord ar fi părăsit țara.

Ambasada României la Phenian s-a închis sâmbătă, au declarat surse informate pentru NK News, după ce ultimii doi dintre diplomații noștrii aflați la post la Phenianul au părăsit Coreea de Nord cu un grup de alți străini peste granița terestră, în China.

„Plecarea ultimilor diplomați români are o însemnătate specială, deoarece acesta este sfârșitul prezenței occidentale în Phenian, cel puțin deocamdată”, a declarat duminică pentru NK News, John Everard, fostul ambasador al Marii Britanii în Coreea de Nord.

„Este pentru prima dată de când Suedia și-a deschis ambasada în Phenian, în anii 1970, când nu există din deloc occidentali pe spațiu”, a continuat el. „Izolarea RPDC tocmai s-a adâncit semnificativ.”

Ministerul român de externe nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii a NK News despre statutul ambasadei sale în RPDC.

Cu toate acestea, o sursă informată a declarat anterior pentru NK News că, dacă ambasada României s-ar închide, ar exista incertitudinea cu privire la posibilitatea de a se deschide din nou sau nu. Costurile ridicate ale unei eventuale redeschideri ar putea fi problematice pentru București, a mai spus sursa citată de site-ul NK News.

Cei doi diplomati români prezenți în Phenian au călătorit pe uscat către orașul de frontieră nord-coreean Sinuiju și erau așteptați să treacă podul spre Dandong sâmbătă după-amiază. Ei vor trebui să facă o carantină acolo timp de două săptămâni înainte de a se deplasa către Beijing și, mai departe, către București. NK News semnalează că au fost însoțiți de mai mulți cetățeni chinezi.

După închiderea Ambasadei României, singurele țări care dețin o ambasadă în Coreea de Nord sunt China, Cuba, Egipt, Laos, Mongolia, Palestina, Rusia, Siria și Vietnam.

Autor Ciprian Pop