8 decembrie 2021

Ultima campanie de igienizare a malurilor canalului Dunavăţ cuprinse între canalul Lipoveni şi braţul Sf. Gheorghe

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deltă curată. Comunitate responsabilă

În data de 29 noiembrie a.c. va fi organizată ultima campanie de igienizare a malurilor canalului Dunavăţ cuprinse între canalul Lipoveni şi braţul Sf. Gheorghe. Campania este organizată ca un preambul al Zilei Naţionale a României pe care comunitatea noastră o onorează într-un mod mai puţin festiv, dar cu spirit civic şi preocupare pentru acest loc care ne oferă atât de multe, în fiecare zi.

Campania marchează totodată încheierea proiectului Deltă curată. Comunitate responsabilă, coordonat de Asociaţia 37, alături de Seneca Ecologos şi Şcoala Gimnazială din Murighiol, în parteneriat cu Primăria Murighiol şi ARBDD, în cadrul programului Cu apele curate implementat cu sprijinul Lidl România.

Acţiunile de igienizare desfăşurate în cele şase luni au avut ca destinaţie malurile canalului Dunavăţ întrucât aici ajung cei mai mulţi turişti-pescari şi, în consecinţă, în lipsa unor panouri informative şi a unor pubele, aici se adună frecvent cantităţi mari de deşeuri.

În cele cinci activităţi lunare de igienizare la care au participat atât săteni din Dunavăţu de Jos, turişti cazaţi în pensiunile de aici, elevi ai Şcolii Gimnaziale din Murighiol, experţii implicaţi în proiect, reprezentanţi ai ARBDD, am strâns peste 1.000 de saci de peturi, doze şi sticle de bere precum şi alte obiecte de uz personal.

De-a lungul proiectului au fost manufacturate trei pubele de tip trash art, realizate din materiale reciclate şi din trestie, pentru a prelua în trei puncte cheie ale satului cantitatea mare de deşeuri din timpul sezonului turistic. Serviciul de salubritate al Primăriei Murighiol, prin parteneriatul semnat, a asigurat golirea periodică a acestora precum şi preluarea sacilor adunaţi de către voluntari.

Latura educaţională a proiectului Deltă curată. Comunitate responsabilă a fost împlinită prin sesiunile de discuţii cu specialişti în reciclare şi specii invazive ce au urmat campaniilor de igienizare, dar mai ales prin activităţile desfăşurate la Şcoala Gimnazială Murighiol în timpul Taberei de vară, a sesiunii de formare a profesorilor în ceea ce priveşte integrarea subiectelor de ecologie în actul educaţional, dar şi prin atelierul artistic susţinut la distanţă din cauze sanitare de către artistul vizual Dan Perjovschi soldat cu un exerciţiu artistic pentru pregătirea muralului compus din lucrările elevilor şi ale acestuia.
Împreună cu partenerii de la Seneca Ecologos a fost amenajat în şcoală Punctul Verde – bibliotecă de resurse de mediu şi punct de informare pentru elevi, viitorii protectori ai deltei, primul de acest fel dintr-o şcoală din România.

Proiectul se va încheia în data de 29 noiembrie odată cu ultima campanie de curăţare a malurilor canalului Dunavăţ cu gândul că Delta este responsabilitatea tuturor, nu doar a unei mâini de voluntari, activişti şi pasionaţi!

Parteneri: Centrul de Educaţie Ecologică Seneca Ecologos, Şcoala Gimnazială Murighiol, Primăria Murighiol, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.