Publicat: 16 Iulie, 2019 - 21:03
Share
383 voturi pentru, 327 contra si 22 de abţineri

Cu 383 voturi pentru, 327 contra si 22 de abţineri, Ursula von der Leyen a fost aleasă marţi la Strasbourg în funcția de Președinte al Comisiei Europene, prin votul deputaţilor europeni.

Anunţul a fost făcut de preşedintele forului legislativ David-Maria Sassoli, care a spus că pentru Ursula von der Leyen urmează acum o perioadă dificilă pentru identificarea viitorilor candidaţi la funcţiile de comisari europeni, candidaţi care trebuie să fie apoi audiaţi şi votaţi de Parlamentul European.

Who s Who

Sprijinită de președintele francez Emmanuel Macron, cu care ea a afișat o bună înțelegere la show-ul internațional aviatic de la Bourget în iunie, von der Leyen este apreciată la Paris, în mod special pentru buna cooperare franco-germană pe probleme de apărare.

Cu toate acestea, von der Leyen s-a confruntat și cu scandaluri la șefia inisterului Apărării: echipamente învechite, subfinanțări, experți plătiți prea mult. Potrivit unui sondaj recent al cotidianului Bild, aceasta este considerată drept unul dintre cei mai puțin competenți miniștri din guvern.

Pe de altă parte, aceasta a pus capăt tradiției onorurilor făcute ofițerilor care l-au servit pe Hitler, precum generalul Erwin Rommel , cunoscut pentru campania sa din Africa de Nord în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și poreclit ”Vulpea Deșertului”.

Este un aliat al cancelarului Angela Merkel, fiind singurul ministru care a făcut parte din toate guvernele conduse de aceasta din 2005 și până acum. Aflată la șefia armatei germane de aproape șase ani, această femeie în vârstă de 60 de ani a fost văzută ca o posibilă succesoare a Angelei Merkel, la șefia CDU și la funcția de cancelar. Însă când conducerea partidului a devenit vacantă numele ei nu a mai fost în cărți.

Von der Leyen a declarat anul trecut, la alegerile interne de partid, că renunță la candidatura la vârf, preferând să rămână vicepreședinte de partid. Doar 57,5% din voturi au fost în favoarea sa pe această funcție, lucru care demonstrează dizgrația în care a căzut în rândul colegilor din partid.

În timpul mandatului său de ministru al Muncii, aceasta a cultivat imaginea unei persoane implicate la nivel social, a pledat pentru creșterea numărului de centre de îngrijire a copilului, introducerea unei cote de femei în consiliile de conducere ale principalelor companii, pentru căsătoria între persoanele de același sex și un salariu minim la nivel național. Van der Leyen și-a făcut dușmani printre membrii mai tradiționaliști ai partidului și a atras simpatia și admirația celor de stânga.

De asemenea, aceasta a fost ținta unui scandal, după ce în presă au apărut informații că și-a plagiat teza de doctorat.

Ursula Von der Leyen s-a născut și a crescut la Ixelles, Bruxelles, a studiat la Londra și vorbește fluent limbile germană, engleză și franceză. Este medic de formație și are 7 copii.

Carmen Dinu, Strasbourg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: