Publicat: 27 August, 2017 - 17:43

Ultima zi a Festivalului Internațional de Arte Vizuale 'Vama Sub Lumini de Oscar' (18-27 august) a adus numeroase surprize pentru participanți. Una dintre acestea a fost prezența fostului premier Dacian Cioloș la vernisajul expoziției de fotografie 'Un an. Un om. O provocare', în care este personaj principal.

'Imaginile prezentate cu acest prilej au fost realizate de Steluța Popescu, fosta fotografă a guvernului Cioloș, care a susținut și un seminar cu tema 'Fotografia oficială', în care a prezentat mai multe imagini realizate în perioada în care a ocupat această funcție.

În timpul vernisajului care a avut loc în curtea restaurantului Frontiera, printre numeroșii participanți și-a făcut apariția, discret, fostul prim ministru Dacian Cioloș, alături de soția sa, Valerie. Cei doi au fost însă rapid remarcați de către cei prezenți, iar cu acest prilej politicianul a fost invitat de organizatori să spună câteva cuvinte.

'Am stat mult pe gânduri dacă să vin în seara asta sau nu, pentru că trebuie să recunoașteți, este destul de delicat să te vezi în poze, să fii personaj de fotografii, de expoziție. Mai lipsește doar statuia și cineva s-o lustruiască. Dar am zis că asta e, ăsta este un personaj, e un rol pe care l-am jucat cât am știut eu mai bine, anul trecut, care a rămas acolo cu bunele și cu relele pe care le-a înregistrat. Am zis că dacă sunt capabil de detașarea asta, ar fi interesant să văd reacția celorlalți la aceste fotografii. În seara asta, însă, personajul important nu este cel din fotografii, ci cel din spatele fotografiilor', a declarat Dacian Cioloș cu acest prilej, în fața a peste 200 de fotografi, participanți la VSLO.

Discursul fostului premier a fost primit cu aplauze, iar la final Cioloș s-a fotografiat minute în șir cu cei prezenți, declarându-se încântat de fotografiile realizate de Steluța Popescu.

În cadrul ultimei seri de festival, cu ocazia Galei, au fost acordate mai multe premii din partea sponsorilor Canon, Olympus și Allview, iar la final, Marele Trofeu VSLO i-a fost acordat Dianei Buzoianu.

În ediția a 8-a a Festivalului 'Vama Sub Lumini de Oscar' au avut loc cursuri de fotografie de stradă, instantanee cotidiene, 4x4 mud photography, fotografie conceptuală, fotografie de nud, fotografie de produs, fotografie de teatru, portret de mireasă, fotografie de observare cu telefonul mobil sau cursuri de retușare a imaginilor în Photoshop. Lectorii care au predat sunt profesioniști în lumea imaginii și a fotografiei, nume recunoscute pe plan național și chiar pe plan internațional! De la Marian Sterea și Florin Ghioca la Nicolae Coșniceru sau Cristian Crisbășan, de la Michail Moscholios (Grecia), Olav Urdahl (Norvegia) la americanul Chris Suspect, lectorii de anul acesta i-au îndrumat pe cei înscriși în așa fel încât să învețe bazele unora dintre cele mai sensibile, complicate sau impresionante stiluri fotografice. De asemenea, după fiecare curs au avut loc întâlniri, proiecții și analize de portofoliu cu imaginile realizate la partea practică a workshopurilor.

'Vama sub lumini de Oscar' înseamnă șapte ediții în care iubitorii artelor vizuale moderne au fost provocați să învețe și să experimenteze cele mai noi, mai complexe și mai profesioniste tehnici în domeniu. Începută în 2010, povestea festivalului este 'scrisă' an de an în miile de imagini realizate de către pasionații de fotografie și film la Vama Veche. În prezent, festivalul 'Vama sub lumini de Oscar' este cel mai mare festival de arte vizuale din România și adună an de an sute de pasionați, atât din țară cât și din străinătate.

VSLO 2017 este organizat de Asociația Visual Art, cu sprijinul Olympus, Canon, Aqua Carpatica, Wacom, Allview, Silva, Pegas, Dedolight, Mini Cooper, Epson, Acer, 4K Broadcast Solutions, KinoFlo, British Council, ClujShorts, Ambasada Suediei, Ambasada Norvegiei.