Publicat: 12 Martie, 2017 - 13:50
Share

În ultimele șase zile, pompierii militari au stins peste 600 de incendii, iar 5.125 persoane au primit asistență medicală din partea echipajelor SMURD.

Creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și asigurarea protecției comunităților rămân obiectivele prioritare ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Complexitatea, intensitatea și dinamismul diverselor situații impun adoptarea rapidă și implementarea celor mai bune practici menite să asigure dezvoltarea instituțională pe cele două paliere: prevenire și intervenție.

PREVENIRE

În perioada 06-11 martie a.c., inspectorii de prevenire au continuat activitățile de îndrumare și control, pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor la instituții publice și operatori economici din diverse domenii de activitate (comerț, alimentație publică, turism, de agrement etc.).

Astfel, personalul specializat a desfășurat 969 controale la nivel național, în urma cărora au fost aplicate 2.571 sancțiuni contravenționale (328 amenzi și 2.243 avertismente), în cuantum de peste 384.800 lei.

Pe lângă identificarea și înlăturarea disfuncționalităților specifice, specialiștii noștri au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceștia să cunoască și să respecte regulile de prevenire a incendiilor și au desfășurat exerciții de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă.

De asemenea, în perioada menționată, la nivel național s-au realizat 996 acțiuni pentru educarea preventivă, pregătirea și verificarea adoptării măsurilor de protecție a populației privind modul de comportare specific tipurilor de risc. Totodată, inspectorii de prevenire au continuat analizarea documentațiilor necesare acordării avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu și protecție civilă.

Concomitent cu activitățile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităților operative de intervenție au efectuat 1.359 acțiuni de recunoaștere în teren pentru a stabili modul de intervenție în cazul producerii unor eventuale situații de urgență.

În plan operațional, în perioada de referință au fost derulate 6.481 intervenții la nivel național, salvatorii fiind solicitați la 642 misiuni de stingere a incendiilor, 5.296 acțiuni SMURD dintre care — 5.271 pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 25 misiuni de descarcerare, respectiv 543 pentru deblocare/salvare și protecție a comunităților.

De asemenea, în cele șase zile, 5.125 persoane au fost asistate medical de către pompierii care încadrează echipajele de prim-ajutor calificat și terapie intensivă mobilă, iar alte 42 persoane aflate în dificultate au fost salvate din medii ostile vieții.

Asigurarea climatului de siguranță la nivelul comunității și crearea culturii de securitate rămân principalele obiective ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților subordonate și reprezintă elementele fundamentale ce susțin activitățile derulate în sprijinul și pentru cetățean.