26 mai 2022

Ultimul film din seria de toamnă a Documentary Mondays va putea fi vizionat pe 22 noiembrie!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„The Soviet Garden” (r. Dragoş Turea, 2019, 76 min.) va fi disponibil online, pe DAFilms.com, gratuit (pe teritoriul României), începând cu ora 8:00 dimineaţa, timp de 24h.

În timp ce investighează moartea misterioasă a bunicii sale, Dragoş, un regizor din Republica Moldova, descoperă un experiment ştiinţific secret. El dezvăluie planul lui Nikita Hruşciov de a transforma Moldova în grădina sovietică prin aplicarea energiei atomice în agricultura locală.

Vreme de decenii, solul Republicii Moldova a servit, asemenea unui laborator în aer liber, drept spaţiu de testare a procedeelor radiobiologice ce se doreau implementate în agricultura întregului bloc sovietic. De la această realitate, pe cât de problematică, pe atât de puţin cunoscută, porneşte regizorul Dragoş Turea în documentarul său, „The Soviet Garden”.
Filmul pune cap la cap imagini de arhivă şi interviuri cu tehnicieni, oameni de ştiinţă sau simpli localnici implicaţi sau vizaţi într-un fel sau altul de experimentul „grădinăritului atomic”, pentru a scoate la suprafaţă un bilanţ îngrijorător: deşeuri radioactive, biodiversitate scăzută, decese „misterioase” ale personalului expus direct radiaţiilor, înmulţirea maladiilor canceroase în rândul populaţiei generale.
Toate acestea sunt făcute să polemizeze tacit cu discursul politico-ştiinţific al epocii (însuşit până în prezent de către unii dintre interlocutori), care consideră experimentul un succes în procesul modernizării agriculturii. Ceea ce rezultă este o investigaţie abilă şi revelatoare.