26 octombrie 2021

UMF „Carol Davila” inaugurează Baza de Simulare Medicală în strada Pitar Moş

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Centrul de Inovaţie şi e-Health din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti inaugurează mâine, 11 iunie, ora 9 , în strada Pitar Moş, nr 20, din Capitală, o nouă bază de pregătire dedicată dezvoltării procesului educaţional medical. Inaugurarea este marcată prin organizarea primei ediţii a cursului de instruire „My First Implant”, dedicat studenţilor din anul VI ai Facultăţii de Medicină Dentară, gândit să le ofere acestora oportunitatea să insereze primul lor implant din carieră, pe o mandibulă artificială. Această ediţie se va desfăşura cu o primă grupă de 30 de studenţi.

În noua locaţie din strada Pitar Moş, ce are o suprafaţă utilă de 569 de metri pătraţi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” va dezvolta o Bază Practică de Simulare Medicală modernă care va fi dotată la cele mai înalte standarde.

„Prin intermediul acestui proiect inovativ, ce se axează pe metode de predare-învăţare pe baza unor tehnologii moderne, ne dorim dezvoltarea aptitudinilor şi competenţelor studenţilor în activităţile de inovare şi sănătate digitală în vederea creşterii competitivităţii şi adaptării la digitalizarea sistemelor de educaţie şi sănătate, iar un prim episod din acest nou ciclu educaţional va debuta astăzi prin cursul -My first implant- , curs ce este dedicat studenţilor din anul VI ai Facultăţii de Medicină Dentară” a declarat Rectorul UMFCD, Prof.Univ.Dr.Viorel Jinga.

În noua locaţie din strada Pitar Moş , din Bucureşti , se va dezvolta Baza de Simulare Medicală a UMFCD pentru toţi studenţii Universităţii, în care se vor desfăşura activităţi practice de dezvoltare a tehnicilor medicale, în condiţii cât mai aproape de realitate, însă fără riscuri ca în cazul efectuării manevrelor pe un pacient real.

În ceea ce priveşte prima ediţie a cursului „My First Implant” , aceasta se va axa pe instruirea educaţională de top în implantologie dentară a unui grup de 30 de studenţi stomatologi din anul VI. Astfel, titularul cursului „My First Implant” Prof. Univ. Dr. Alexandru Bucur va susţine câteva prezentări teoretice construite în jurul unor subiecte importante, precum indicaţiile şi contraindicaţiile în implantologie, metode inovative de mărire a ofertei osoase, grefelor, importanta CBCT şi multe altele.

Partea practică a evenimentului va fi susţinută de către Dr. Florian Obădan, medic implantolog cu peste 2.000 de tratamente de implant efectuate în cei aproape 20 de ani de carieră. În cadrul demonstraţiei practice, participanţii vor învăta despre trusa de implant şi protocoalele de inserare, urmând ca până la finalul cursului să insereze implanturi pe model fantomă. „My First Implant” se bucură şi de prezenţa Asist.Univ.Dr. Mihai Bucur care le va împărtăşi cursanţilor din vasta sa experienţă medicală în domeniul implantologiei care, de altfel, poate fi radiografiată prin miile de implanturi inserate cu succes.

„Prin acest curs inedit, ce are o durată de aproximativ 10 ore, încercăm să îmbinăm partea teoretică cu cea practică într-un mecanism modern şi cât mai atractiv pentru studenţii noştri, pentru ca viitorii medici stomatologi să-şi însuşească şi să-şi consolideze , încă din facultate, cunoştinţele în aria implantologiei dentare, tratament inovativ al secolului XXI ale cărui rezultate excepţionale ne arată o nouă reconfigurare a medicinei dentare pe plan mondial” a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Bucur.

La rândul său, Dr. Florian Obădan a menţionat că „de fiecare dată m-am lăsat călăuzit de dictonul Victoria Amat Curam şi consider că acest curs îl surprinde foarte bine, fie că ne referim la organizatori, fie la participanti, iar pentru tinerii studenţi consider că este important să deprindă cât mai devreme în carieră modalitătile şi protocoalele ce le vor permite să efectueze în siguranţă orice procedură şi tratament de implant şi , în ceea ce priveşte My First Implant, trebuie spus că prin digitalizarea proceselor educaţionale şi integrarea tehnologiilor, ambele componente – teorie şi practică – sunt concepute într-un mod special astfel încât să ofere cursanţilor bazele unui start de succes în specializarea aleasă”.

Dezvoltarea Bazei de Simulare Medicala reprezinta unul dintre obiectivele principale asumate în cadrul proiectului „INNOV.STUD – Educaţie inovativă pentru studenţii UMFCD prin dezvoltarea bazelor de practică în Printare 3d, Simulare Medicală, Telesemiologie şi Big Data” CNFIS-FDI-2021-0531.