Publicat: 10 Mai, 2018 - 09:10
Share
Emerging Economies University Rankings 2018

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi) este singura instituţie de învăţământ medical din România cotată în topul realizat de Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings 2018, dat publicităţii pe 9 mai 2018.

Din România, 5 universităţi au intrat în acest top al primelor 378 de instituţii de învăţământ superior din cele 42 ţări cu economie emergentă care au intrat în analiză: Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj - Napoca (162), Universitatea de Vest Timişoara (201-250), Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi (251-300), Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi (251-300) şi Universitatea Bucureşti (251-300).

Clasamentul este realizat pentru 50 de state considerate economii emergente (avansate, secundare sau "economii de frontieră") de Financial Times Stock Exchange (FTSE) printre care se numără: Africa de Sud, Argentina, Brazilia, Cehia, China, Estonia, Grecia, India, Malaezia, Mexic, Polonia, Rusia, Ungaria, Tailanda, Taiwan, Turcia etc.

Primele poziţii în acest clasament sunt ocupate de universităţi din China, pe primele două locuri situându-se Peking University şi Tsinghua University iar pe locul trei este Lomonosov State University din Moscova.

"Includerea Universităţii dvs. în clasamentul Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings este o realizare semnificativă, ceea ce înseamnă că vă aflaţi printre primele 378 de universităţi din cele 42 de ţări incluse în analiză. Am analizat universităţile din cele 50 de state considerate economii emergente (avansate şi secundare) sau "economii de frontieră" de FTSE. Dar instituţiile din doar 42 de state au intrat în topul final 378. Deci, locul instituţiei dvs. în clasamentul celor mai bune universităţi de cercetare avansată din rândul ţărilor cu economie emergentă este o realizare semnificativă." au precizat reprezentanţii Times Higher Education în scrisoarea trimisă prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi.

La indicatorul vizibilitatea academică la nivel internaţional, UMF Iaşi se situează, şi în acest clasament, pe primul loc în ţară şi pe locul 42 între cele 378 de universităţi analizate în clasamentul Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings 2018.

"Prin evaluările făcute de Times Higher Education ne cunoaştem locul pe care îl ocupăm la nivel european şi mondial. Un motiv de mândrie este faptul că suntem singura universitate de medicină şi farmacie din ţară care este clasată în acest sistem. Al doilea motiv de mândrie este că la indicatorul vizibilitatea academică la nivel internaţional, UMF Iaşi se situează pe primul loc în ţară şi pe locul 42 între universităţile analizate în clasamentul Times Higher Education Emerging Economies University Rankings. Iar faptul că reputaţia universităţii e internaţională este confirmat şi de numărul studenţilor străini, la Universitatea noastră studiind, în acest an universitar, 2600 de studenţi din 50 state ale lumii." a declarat prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Clasamentul utilizează aceiaşi 13 indicatori riguroşi de performanţă ca şi Times Higher Education World University Ranking, examinând punctele forte ale fiecărei universităţi conform misiunilor principale asumate: predare, cercetare, transfer de cunoştinţe şi perspective internaţionale. Metodologia a fost însă recalibrată cu atenţie pentru a reflecta mai bine caracteristicile şi priorităţile de dezvoltare ale universităţilor din economiile emergente. Se acordă o mai mare importanţă, de exemplu, legăturilor cu mediul socio-economic ale universităţii şi perspectivelor internaţionale.

Sursa: https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2018/emer...

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi a fost fondată în 1879, fiind una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din România. UMF Iaşi face parte din Grupul celor 12 Universităţi de Educaţie şi Cercetare Avansată. Cele patru facultăţi - Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Bioinginerie Medicală - sunt acreditate de Asociaţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) iar managementul educaţional instituţional este certificat de forul european de evaluare European University Association (EUA) - Institutional Evaluation Programme (IEP) şi de Consiliul Internaţional al Decanilor Facultăţilor de Medicină de Expresie Franceză (CIDMEF).

Dintre cei 11.759 de studenţi, masteranzi, doctoranzi şi rezidenţi ai săi (8.717 studenţi, 317 masteranzi, 341 doctoranzi şi 2.384 rezidenţi), 2.466 provin din 52 de ţări altele decât România, ceea ce face Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi cea mai cosmopolită instituţie de învăţământ superior din estul Europei.

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi este singura instituţie de învăţământ medical românesc cotată în topul Times Higher Education World University Rankings 2017-2018 şi Times Higher Education 2018 New Europe. La indicatorul vizibilitatea academică la nivel internaţional, UMF Iaşi se situează pe primul loc în ţară şi în primele 500 de universităţi din lume (locul 428).