Publicat: 29 Septembrie, 2020 - 09:47
Share

Asociaţia "De-a Arhitectura" începe un nou an şcolar de cursuri de educaţie de arhitectură şi mediu construit într-o formă modificată, în acord cu regulile naţionale şi locale din şcolile româneşti.

În concordanţă cu angajamentul luat la înscrierile claselor şi a voluntarilor în programele educaţionale ale asociaţiei, "De-a Arhitectura" s-a pregătit pentru noul an şcolar: voluntarii au fost distribuiţi claselor, echipele de îndrumători au trecut prin programele de formare, coordonatorii locali sunt gata să sprijine procesul de început de an.

"Suntem în faţa unei realităţi zilnice aflată în constantă schimbare, iar regulile naţionale şi locale se modifică - noi toţi avem datoria de a le cunoaşte şi respecta. Şcolile supraveghează situaţia sanitară şi vor adapta programul şi condiţiile la situaţiile care apar. Toţi ne exersăm flexibilitatea şi rezilienţa în această perioadă. Să încercăm cât de bine putem fiecare să avem lecţii frumoase la De-a Arhitectura. Prin intermediul coordonatorilor regionali, asociaţia este aproape pentru fiecare dintre îndrumătorii din programele sale educaţionale", spune arh. Miruna Grigorescu, membru fondator "De-a Arhitectura".

ACCES

În legătură cu accesul voluntarilor în şcoli, "De-a Arhitectura" a lăsat la latitudinea voluntarilor dacă aceştia sunt de acord să participe la ore în clasă, respectând regulile şcolii în privinţa accesului persoanelor resursă. În cazul în care voluntarii doresc să îşi ofere disponibilitatea, învăţătorul cu care acesta face echipă va susţine voluntarul prin obţinerea aprobărilor necesare din partea şcolii. "De-a Arhitectura" nu insistă pentru prezenţa în clasă - momente de calitate se pot crea şi în alte formule de întâlnire!

Pentru varianta în care voluntarul e prezent doar online în clasă - cu copiii şi profesorul în clasă sau online - voluntarul va respecta protocoalele şcolii de organizare a întâlnirilor online. Acestea vor fi iniţiate de învăţător, iar voluntarul va interveni conform scenariului de lecţie pregătit de amândoi în prealabil.

CONŢINUT

Cursurile "De-a arhitectura" sunt ghiduri detaliate alcătuite pe baza programelor didactice. Voluntarii împreună cu profesorii au libertatea şi sunt încurajaţi să restructureze fiecare lecţie şi să ia decizii privind selectarea conţinutului, astfel încât, indiferent de formulă, predarea să se poată face în condiţii cât mai bune posibil. Rolurile celor doi îndrumători nu au fost niciodată mai importante şi asociaţia este convinsă că cei doi coechipieri se pot sprijini cu succes pentru planificarea şi predarea unor lecţii memorabile.

Biblioteca de imagini pentru predarea cursului "De-a arhitectura în oraşul meu" şi Sacul de idei pentru "De-a arhitectura mini", materialele didactice dezvoltate sub semnul #DeAArhitecturaAcasa, resursele online aduse în cadrul sesiunilor de formare alături de multe altele sunt la dispoziţia îndrumătorilor pentru a crea sesiuni de învăţare pline de miez şi voie bună pentru copii.

EXPEDIŢII

În funcţie de politica şcolii în privinţa ieşirilor în curte/în cartierul şcolii, voluntarii sunt încurajaţi să studieze recomandările ghidurilor "De-a arhitectura" în privinţa expediţiilor şi să transforme în ieşiri în aer liber cât mai multe dintre întâlnirile din cadrul cursurilor - cu instruirea voluntarilor, a părinţilor şi a copiilor în privinţa normelor sanitare şi respectarea strictă a acestora.

Pentru orice alte detalii puteţi contacta asociaţia la: [email protected] sau vă puteţi informa pe site-ul asociaţiei, aici: http://www.de-a-arhitectura.ro/, pe pagina de Facebook, aici: https://www.facebook.com/DeAArhitectura/ sau pe Instagram, aici: https://www.instagram.com/deaarhitectura/.

Asociaţia "De-a Arhitectura" este o organizaţie culturală formată din arhitecţi şi profesori care dezvoltă, implementează şi promovează educaţia de arhitectură şi mediu construit pentru publicul larg, în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Programele educaţionale se desfăşoară cu precădere în şcoli sub forma cursurilor opţionale, dar şi în muzee şi în cadrul evenimentelor de arhitectură şi design.

Din 2012 până în 2019, programele şi activităţile De-a Arhitectura au ajuns la 24.780 elevi din şcolile de stat, de la ciclul primar la liceu, la 900 de profesori şi a implicat peste 750 de arhitecţi voluntari. Aici rezultatele asociaţiei din anul 2019: Raport 2019.

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) finanţează o parte a programelor Asociaţiei De-a Arhitectura prin taxa "Timbrul Arhitecturii". Programul cultural "De-a arhitectura" a fost iniţiat în 2011, iar din anul 2016 OAR a decis ca acest program să devină program cultural prioritar deoarece răspunde celor cinci criterii ale programelor culturale prioritare: amploarea, singularitatea, unicitatea, complexitatea şi calitatea.

Misiunea Asociaţiei "De-a Arhitectura"

Construim prin educaţie. Construcţia noastră creşte când:

- Copiii şi adulţii înţeleg şi iubesc valorile mediul construit şi sunt activi în comunităţile lor.

- Profesioniştii mediului construit se implică, prin educaţie, în societate.

- În educaţie, joaca, experimentul şi creativitatea sunt luate în serios.