5 iulie 2022

Un centru multifuncţional psihosomatic pentru copiii cu dizabilităţi urmează să fie amenajat la Râmnicu Vâlcea

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Prin proiectul #CreştemBINE, 40 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 15 ani vor primi servicii de recuperare psihică, emoţională şi fizică

În judeţul Vâlcea se află peste 1.600 de copii cu dizabilităţi. Dintre aceştia, aproximativ 900 sunt cu cerinţe educaţionale speciale, iar sistemul de învăţământ special nu reuşeşte să asigure programul de terapii specifice. În acest context, un centru multifuncţional psihosomatic pentru copiii cu dizabilităţi urmează să fie amenajat la Râmnicu Vâlcea. Centrul incluziv va fi un spaţiu în care copiii cu nevoi speciale vor primi servicii de recuperare psihică, emoţională şi fizică, în timp ce părinţii lor vor primi sprijin emoţional şi psihologic. Proiectul #CreştemBINE este demarat de Asociaţia Zi de Bine împreună cu Asociaţia AVA.

Prin amenajarea Centrului de la Râmnicu Vâlcea, 40 de copii cu dizabilităţi (tulburare din spectrul autist, sindrom Down, ADHD, întârzieri în dezvoltare, diferite pareze) din judeţ, cu vârste cuprinse între 2 şi 15 ani vor primi sprijin. În plus, la acest număr se adaugă familiile lor, aparţinătorii, prietenii, cadrele didactice şi mediul social apropiat, atingând astfel un număr de 400 de beneficiari indirecţi ai proiectului #CreştemBINE.

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 35.000 de Euro şi este oferit de partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România şi UniCredit Bank, care au ales să susţină şi anul acesta cauzele propuse de Asociaţia Zi de Bine.

„Este greu să te lupţi cu Sindromul Down, deşi cuvântul luptă n-ar avea ce să caute aici. Dar realitatea unei existenţe cu sindrom Down presupune multă luptă. Cu un diagnostic deseori neaşteptat, cu necunoscutul pe care îl aduce, cu adaptarea, cu integrarea şi cu toate transformările pe care le presupune un destin diferit. Special. Despre copiii speciali este luna Ianuarie. La ei ne gândim la început de 2022. La ei şi la mai binele lor. Ne bucurăm să ne întoarcem la Râmnicu Vâlcea, unde, după o cameră de audiere pentru minori care îşi arată deja roadele, facem un centru multifuncţional psihosomatic pentru copiii cu dizabilităţi”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.

Clădirea în care urmează să fie amenajat spaţiul multifuncţional va fi complet renovată şi utilată, de la faţada clădirii, casa scării, sala de aşteptare, sala de ateliere cu pereţi interactiv educaţionali, sala de terapii ocupaţionale şi kinetorerapie cu spalier şi un mic perete de căţărat, bandă de alergat, masă pentru kinetoterapie, oglindă cu bară de lemn pentru dans, sala de sport cu toate accesoriile necesare, cabinet pentru psihoterapie, grupurile sanitare, la sala de logopedie şi toate holurile de legătură.

În luna ianuarie, Asociaţia Zi de Bine şi Asociaţia AVA, împreună cu voluntarii vor înlocui şi vopsi uşi, vor pune geamuri şi grilaje, zugrăvi, pune parchet, vor verifica sistemul de încălzire, înlocui sistemele de iluminat, vor cumpăra şi monta tot mobilierul plus accesoriile specifice, vor schimba jaluzele şi renova complet grupurile sanitare.

„Misiunea noastră este de a aduce linişte, echilibru, zâmbete pe chipurile copiilor cu dizabilităţi şi familiilor acestora prin programe care să se axeze pe conectare emoţională şi mişcare, pe lângă învăţarea cifrelor şi literelor. Părinţii au, de asemenea, nevoie de refacerea legăturii cu ai lor copii şi cu ei înşişi”, au adăugat Maria Vlăsceanu şi Alina Dina-Tanasie, fondatoarele Asociaţiei AVA.

Cei care doresc să susţină proiectele realizate de Asociaţia Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naştere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

În anul 2021, Asociaţia Zi de BINE, cu sprijinul partenerilor strategici Lidl România, Grupul E.ON România şi UniCredit Bank au finalizat 12 proiecte construite în domenii precum educaţie, sănătate mintală, incluziune socială şi drepturile copilului, cu peste 5000 de beneficiari direcţi şi 12 ONG-uri sprijinite. Suma totală a proiectelor depăşeşte 2.500.000 lei.

*** Despre Asociaţia Zi de BINE
Scopul Asociaţiei Zi de Bine este acela de a crea comunităţi, de a sprijini mii de oameni aflaţi în situaţii vulnerabile şi de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociaţia va susţine câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociaţia Zi de Bine se adresează unei comunităţi şi se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcţionare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunţa cauza susţinută şi se vor descrie nevoia şi beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii şi vor fi invitaţi să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveţi un proiect în care credeţi dar pentru care nu aţi găsit încă finanţare, îl puteţi înscrie pe www.zidebine.ro.

Asociaţia Zi de BINE