29 ianuarie 2022

Un cercetător din Cluj a câştigat Marele Premiu Ştiinţific INOVALIMENT 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Vineri a avut loc ceremonia de închidere a primei ediţii a Târgului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „INOVALIMENT”, care s-a desfăşurat online, în perioada 22-26 noiembrie.

În cadrul târgului de invenţii şi inovaţii au fost prezentate peste 40 de lucrări ştiinţifice, din categorii precum: nutriţie de precizie, tehnologii alimentare cu costuri reduse şi valoare nutritivă ridicată, proteine alternative, ingrediente inovatoare, alimente sustenabile, alimente optimizate pentru creşterea calităţii vieţii.

Au fost acordate 4 premii, respectiv premiile I, II, III şi menţiune, precum şi Marele Premi Ştiinţific INOVALIMENT 2021.

Marele Premiu Ştiinţific „INOVALIMENT 2021” i-a fost acordat Mihaelei Ştefana Canalis, cercetător la USAMV Cluj. Lucrarea câştigătoare se numeşte: „Strategie inovativă de îmbunătăţire a calităţii senzoriale a produselor alimentare, prin utilizarea de ambalaje active”.

„Proiectul îşi propune să fie un premergător în obţinerea de biofilme şi acoperiri active sustenabile ca metodă inovatoare de conservare şi îmbunătăţire a calităţii senzoriale a produselor alimentare, fără conservanţi sintetici. Ambalajele active interacţionează în mod direct cu produsul alimentar ambalat, pot creşte durata de valabilitate a alimentelor şi menţin sau îmbunătăţesc calitatea şi siguranţa alimentelor. Acestea sunt obţinute dintr-o matrice biopolimerică (de regulă polizaharide, proteine, lipide) încorporată cu substanţe active, precum uleiurile esenţiale şi/sau alte extracte sau compuşi naturali, utilizând procese uscate (e.g. extrudare) sau umede (e.g. turnare) de producţie.

Aspectul inovativ al prezentului proiect vizează îmbunătăţirea calităţii senzoriale a produselor alimentare ambalate cu biofilme şi acoperiri active, luând ca reper rezultatele obţinute în urma analizei senzoriale cu degustători. Materialele (compuşi activi şi biopolimeri) utilizate, metoda de obţinere a ambalajelor active, precum şi modalitatea de încorporare a compuşilor activi în matricea biopolimerică sunt discutate în vederea acceptării de către consumatori şi dezvoltării sustenabile a ambalajelor active”, a declarat câştigătoarea Marelui Premiu Ştiinţific INOVALIMENT 2021.

Principalele criterii care au stat la baza acordării premiilor au fost: gradul de noutate şi factorul „wow”, utilizarea tehnologiilor emergente şi aplicarea principiilor economiei circulare şi aplicabilitatea rapidă.

Comisia de evaluare a fost formată din specialişti din mediul universitar şi reprezentanţi ai mediului de business din România.

În cadrul Târgului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „INOVALIMENT” au avut loc şi o serie de conferinţe ştiinţifice, susţinute de cercetători ştiinţifici şi specialişti din România şi din afara ţării.

„În urma târgului, s-au evidenţiat următoarele tendinţe în cercetarea alimentară:

– înlocuirea ingredientelor de sinteză cu ingrediente naturale obţinute din plante şi din reziduuri din plante, prin biotehnologii

– dezvoltarea alimentelor funcţionale, prin îmbogăţirea acestora cu compuşi bioactivi, obtinuţi prin valorificarea reziduurilor alimentare

– ameliorarea unor alimente prin tehnologii moderne (exemplu: schimbarea structurii chimice a amidonului, prin 2 procese termice)

– dezvoltarea unor alimente sustenabile, care să prevină risipa alimentară şi încălzirea globală

Conferinţele ştiinţifice din cadrul Inovaliment au evidenţiat tendinţele avangardiste în industria alimentară: alimente noi, sustenabile, alimente printate 3D şi ambalaje bioactive.

În cadrul conferinţelor medicale, au fost subliniate teorii recente despre influenţa unor gene asupra longevităţii, precum şi rolul abordării integrate şi personalizate, evidenţiind legătura dintre nutriţie şi longevitate.

De asemenea, anul 2021 a fost anul includerii proteinelor din insecte în lista produselor sigure pentru consumul uman, iar în cadrul tărgului am avut o conferinţă pe tema sustenabilităţii şi alimentelor viitorului”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Ştiinţific.

Cea de-a doua ediţie a târgului a beneficiat şi de încrederea şi sprijinul instituţiilor statului, prin Departamentul de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

Printre cele mai interesante şi inovatoare lucrări ştiinţifice prezentate în cadrul INOVALIMENT se numără:

Premiu I la categoria „Alimentele Viitorului”, lucrare înscrisă de Dana Nedelcu de la Pure Intention SRL. Este singurul concept de substitut de paine hipoglicemic din România. Produsul obţinut din compoziţia conform invenţiei are la bază un mix de făini obţinute prin degresarea şi măcinarea diverselor seminţe şi fructe oleaginoase, seminţe, fibre alimentare şi proteine vegetale şi este caracterizat printr-un conţinut de carbohidraţi cu 80-90% mai redus decât pâinea – 6.8g/100g, un conţinut scăzut de zaharuri – 0.21g/100g şi are, totodată, un conţinut bogat în proteine – 22.5g/100g, fibre – 21.3g/100g, grăsimi nesaturate – 11.69g/100g şi acizi graşi omega 3 – 4.9%.

INOVALIMENT a avut loc online, în perioada 22-26 noiembrie, şi a fost organizat de Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Facultatea de Stiinţele şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, Galaţi, Facultatea de Stiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj şi Forumul Inventatorilor Români.