10 august 2022

Un cetăţean român cercetat pentru contrabandă şi peste 8.000 pachete cu ţigări confiscate la frontiera de nord

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat, în urma unor acţiuni desfăşurate în zona de competenţă, 8.430 pachete cu ţigări, care urmau să ajungă pe piaţa neagră de desfacere din zonă.

Marfa în valoare de 98.600 lei a fost confiscată, două autoturisme indisponibilizate, iar un cetăţean român este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

Ieri, 20 aprilie a.c., la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sarasău s-a declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 06.00, colegii noştri au observat, în apropierea frontierei de stat, pe direcţia localităţii de frontieră Câmpulung la Tisa, judeţul Maramureş, mai multe persoane care transportau în spate, de la malul râului Tisa spre un autoturism parcat în zonă, mai multe colete voluminoase.

Imediat, colegii noştri au acţionat pentru reţinerea persoanelor şi a autoturismului, dar în momentul apariţiei patrulei Poliţiei de Frontieră, persoanele au sărit în apa râului Tisa, iar autoturismul a pornit în trombă.

În urma acţiunii, poliţiştii de frontieră au reuşit să oprească autoturismul în cauză, la volanul aflându-se un cetăţean român de 24 de ani, domiciliat pe raza judeţului Maramureş, iar în interiorul mijlocului de transport au fost descoperite mai multe colete cu ţigări.

În cel mai scurt timp, au fost anunţate şi autorităţile ucrainene despre caz, în vederea cercetării în comun a evenimentului.

Drept urmare, s-a luat măsura conducerii autoturismului cu ţigări împreună cu şoferul la sediul instituţiei, unde, în urma inventarierii baxurilor a rezultat cantitatea de 6.480 pachete cu ţigări, în valoare de aproximativ 75.800 lei.

Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar autoturismul în valoare de 10.000 lei a fost indisponibilizat în vederea continuării verificărilor.

În cauză, se desfăşoară cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, precum şi pentru depistarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională şi tragerea la răspundere a acestora.

Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Izvoarele Sucevei, în cooperare cu lucrători din cadrul Sectorului PF Brodina, au declanşat, tot ieri, o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigarete, în zona de competenţă.

Astfel, în jurul orei 18.30, pe raza localităţii Ghicea, judeţul Suceava, lucrătorii noştri au identificat, pe un drum forestier, un autoturism de teren, iar în momentul în care şoferul a observat poliţiştii de frontieră, acesta a demarat în trombă. Imediat, lucrătorii noştri au tras mai multe focuri de avertisment în plan vertical, conform procedurilor legale, dar şoferul tot nu s-a oprit.

S-a pornit în urmărirea mijlocului de transport, iar la scurt timp, acesta a fost descoperit abandonat pe marginea drumului, în interior fiind descoperite patru baxuri cu ţigări.

Autoturismul cu număr de înmatriculare specific Marii Britanii a fost condus la sediul instituţiei, la fel şi baxurile cu ţigări, unde, în urma inventarierii coletelor a rezultat cantitatea de 1.950 pachete ţigări de provenienţă Duty-Free.

Ţigările, în valoare de peste 22.800 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, autoturismul în valoare de 8.000 lei a fost indisponibilizat, iar în continuare se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă în vederea depistării şi reţinerii persoanelor implicate în activitatea infracţională.