27 iunie 2022

Un concert şi un dialog de excepţie în seria „La UVT, Cultura este Capitală!”: Andrei Vieru şi Sergiu Klainerman

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un concert şi un dialog de excepţie în seria „La UVT, Cultura este Capitală!”: Andrei Vieru şi Sergiu Klainerman, la Universitatea de Vest din Timişoara

Vă invităm la două evenimente de excepţie, desfăşurate sub egida „La UVT, Cultura este Capitală!”.

Miercuri, 22 iunie, începând cu ora 18:30, Andrei Vieru, unul dintre cei mai importanţi pianişti ai României, ne va încânta cu un concert aparte de pian, organizat în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara.

Joi, 23 iunie, începând cu ora 18:00, Sergiu Klainerman, un matematician de elită, va dialoga cu muzicianul Andrei Vieru în jurul unei teme cu totul aparte: „Tentaţiile totalitare ale lumii în care trăim”. Discuţia va fi moderată de profesorul şi criticul literar Mircea Mihăieş şi va avea loc în amfiteatrul A01 al Universităţii de Vest din Timişoara.

Andrei Vieru s-a născut într-o familie de muzicieni: tatăl lui a fost compozitorul Anatol Vieru, iar mama lui este muzicolog. După terminarea Conservatorului din Bucureşti, a urmat cursuri cu Carlo Zecchi la Salzburg şi Lev Naoumov la Moscova. Este de asemenea unul dintre elevii străluciţi ai pianistului Dan Grigore. Este prezent pe numeroase scene internaţionale, în Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia şi Canada. La Timişoara va interpreta:

– J.S. Bach Partita n° 6 în mi minor BWV 830
– J.S. Bach Fantezia cromatică şi fuga BWV 903
– Franz Schubert 6 momente muzicale

Sergiu Klainerman este un matematician american de origine română cunoscut pentru contribuţiile sale la studiul ecuaţiilor diferenţiale hiperbolice şi al relativităţii generale. În prezent, este titularul catedrei de matematică Eugene Higgins de la Universitatea Princeton, unde a predat începând din 1987. Între anii 1980 şi 1987, a fost membru al corpului profesoral al Universităţii New York.

Despre eveniment, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Gabriel Pirtea, a declarat: Reflecţia, muzica, ştiinţele se pot înscrie într-un dialog aparte, ce stă sub semnul culturii înalte. Săptămâna aceasta, la Universitatea de Vest din Timişoara vor veni două personalităţi remarcabile: Andrei Vieru şi Sergiu Klainerman. Dacă în prima seară ne vom bucura de un concert aparte, susţinut de Andrei Vieru, în cea de-a doua vom participa la un dialog cu adevărat interdisciplinar, în care două minţi strălucite, cu o pregătire ce aduce laolaltă domenii diverse, de la muzică la matematică, vor dialoga în jurul unei teme cât se poate de provocatoare. Îi aşteptăm pe timişoreni să ne fie alături şi suntem convinşi că vor avea parte de o experienţă realmente specială, pentru că La UVT, Cultura este Capitală!

Evenimentul va fi deopotrivă transmis live pe pagina de Facebook a UVT.

Seria de conferinţe „La UVT, Cultura este Capitală!” face parte din Programul Cultural Timişoara 2023 – Capitală Culturală Europeană, are ca finanţator principal Municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte şi este cofinanţat de Consiliul Judeţean Timiş.

Horea Băcanu
Universitatea de Vest din Timişoara
Departamentul de Comunicare, Imagine şi Marketing Instituţional

Acasă

Comunicate de presă


https://uvt.ro/ro/revista-presei/
https://www.facebook.com/uvtromania
http://univ-unita.eu/