Publicat: 2 Iunie, 2016 - 15:08
Share

Update: În legătură cu accidentul aviatic care a avut loc astăzi în Republica Moldova și în care a fost implicat un elicopter SMURD, menționăm că o echipă de specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și ai IPJ Iași, sub coordonarea procurorilor militari, se va deplasa în această seară către Republica Moldova, urmând să participe la cercetarea la fața locului.
 
Specialiștii Poliției Române, conduși de directorul Institutului Național de Criminalistică din IGPR, chestor de poliție Gabriel Țîru, se vor deplasa cu un laborator criminalistic dotat cu toate elementele tehnice necesare cercetării unui astfel de eveniment și cu Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor. 

Menționăm că la acest moment aparținătorii celor decedați în misiune au fost anunțați de către echipe de polițiști și psihologi, iar ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a dispus pregătirea acordării sprijinului pentru familiile angajaților MAI, conform prevederilor legale. 

De asemenea, ministrul Petre Tobă a contactat Ambasada României în Republica Moldova care se va implica în formalitățile de repatriere a trupurilor celor decedați.

Cei 4 membrii ai echipajului care și-au pierdut viața în misiune sunt:

Comandantul echipajului - comandor Gavril Doru, 53 de ani, împuternicit comandant al Unității Speciale de Aviație Iași. Acesta era încadrat în structuri militare din 23.08.1985, iar în Ministerul Afacerilor Interne din 01.05.2005 și avea o experiență de zbor pe elicopter de 4181 ore, era absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Aviație Aurel Vlaicu, era căsătorit și avea un copil.

Copilotul - căpitan-comandor Șocae Voicu, 36 de ani, pilot de elicopter, încadrat în structuri militare din 26.07.2003, iar in Ministerul Afacerilor Interne din  01.09.2008. Acesta avea o experiență de zbor pe elicopter de 1480 de ore, era absolvent al Academiei Forțelor Aeriene Henri Coandă Brașov din 2003, era căsătorit și avea doi copii.

Dr. Dumea Mihaela - medic specialist medicină de urgență, asistent universitar la Universitatea de medicina si farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, avea 39 de ani, încadrată la U.P.U. SMURD Iași de 11 ani, avea o experiență de 5 ani pe elicopter, era căsătorită și avea un copil.
As. Sandu Gabriel - asistent medical principal medicină de urgență, avea 38 de ani, era încadrat la U.P.U. SMURD Iași de 16 ani, avea o experiență de 11 ani pe elicopter, era căsătorit și avea un copil.
Precizăm că misiunea de astăzi era al 12-lea zbor al acestui elicopter în Republica Moldova, în baza acordului transfrontalier pentru intervenții în caz de urgențe medicale.

 

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

 

Update: Premierul Dacian Cioloș transmite condoleanțe familiilor victimelor accidentului din Republica Moldova
 
 
Transmit condoleanțe familiilor victimelor  tragicului accidentul care a avut loc astăzi în Republica Moldova.
Statul român va asigura toate cheltuielile necesare pentru repatriere și funeralii. 
Imediat după accident, am vorbit cu ministrul de Interne, Petre Toba, căruia i-am cerut să constituie o celulă de criză la Ministerul Afacerilor Interne și să organizeze recuperarea și repatrierea celor decedați.
În cursul acestei zile, am avut două convorbiri telefonice cu premierul Republicii Moldova, care m-a asigurat de tot sprijinul în desfășurarea anchetei. Procurorul general al Republicii Moldova se deplasează la locul accidentului, unde se vor lua toate măsurile pentru repatrierea celor decedați.
De asemenea, am vorbit și cu procurorul general adjunct al României, care m-a informat că este în curs de instituire un protocol cu Republica Moldova, astfel încât partea română să fie parte în ancheta care investighează cauzele accidentului.
Două laboratoare criminalistice românești, cu echipele aferente, sunt pregătite și se vor deplasa în această seară spre Republica Moldova, astfel încât mâine, la prima oră, să fie la fața locului și să participe activ la anchetă, alături de specialiștii moldoveni, imediat ce protocolul între cele două părți va fi semnat. 
Am vorbit și cu ambasadorul Marius Lazurca, care s-a deplasat la fața locului, să se implice personal pentru a facilita demersurile necesare.
Imediat ce vom avea mai multe informații, acestea vor fi comunicate.
 
 
 
PRIMUL-MINISTRU AL ROMÂNIEI
Dacian CioloșUpdate: Joi, 2 iunie a.c., la sediul Ministerului Afacerilor Interne, purtătorul de cuvânt al MAI, comisar de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă.

Redăm în continuare declarația de presă: 

Doamnelor și domnilor, în primul rând doresc să transmit condoleanțe din partea MAI familiilor celor patru colegi care și-au pierdut viața la datorie într-un accident aviatic care a avut loc în Republica Moldova și în care a fost implicat un elicopter SMURD.

Permiteți-mi acum să vă fac câteva precizări cu privire la circumstanțele producerii acestui accident pe baza informațiilor pe care le avem la acest moment.

În jurul orelor 14.23, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a informat Centrul Operațional de la Unitatea Specială de Aviație Iași a MAI că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care opera pe raza Republicii Moldova în baza acordului transfrontalier de cooperare în domeniul acordării ajutorului medical de urgență. La nivelul MAI, a fost convocată imediat celula de criză pentru gestionarea situației.

În jurul orei 15.00 am primit confirmarea de la forțele ajunse la fața locului într-o regiune împădurită din zona localității Haragîș din raionul Cantemir din Republica Moldova că a fost găsită epava elicopterului, iar cele 4 persoane aflate la bord sunt decedate. După confirmarea accidentului aviatic, ministrul afacerilor interne Petre Tobă l-a contactat pe omologul moldovean domnul Alexandru Jizdan care, în discuția telefonică, a reconfirmat producerea accidentului și decesul membrilor echipajului.

Ministrul Petre Tobă a pus la dispoziția autorităților din Republica Moldova resurse ale Poliției Române pentru participarea la cercetarea împrejurărilor producerii acestui accident aviatic. Totodată, l-a informat pe premierul Dacian Cioloș despre producerea accidentului și a dispus ca domnul  Raed Arafat, șef al DSU, să se deplaseze în Republica Moldova.

Referitor la misiunea elicopterului, vă pot confirma că, la ora 9.55, aeronava a decolat de la Iași cu direcția Vulcănești, Republica Moldova unde a aterizat la ora 11. 
La ora 11.30 a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani cu bronhopneumonie pe care  a transportat-o la Chișinău. După predarea pacientei, elicopterul alimentează și decolează din nou în jurul orei 13.10 către Cahul, într-o misiune aeromedicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani cu accident vascular cerebral. Înainte de a ajunge la pacient, a avut loc accidentul.

Despre aeronavă vă pot spune că este de tip EC 135, cu nr. de înmatriculare 347, fabricată în august 2014 și a cărei ultimă inspecție periodică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic și asistent medical.

Medicul avea o experiență de 5 ani pe elicopterul SMURD iar asistentul medical, de 11 ani. Pilotul avea o experiență pe elicopter de 4.181 de ore de zbor iar copilotul de 1.480 de ore.

Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată și în legătură cu autoritățile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic. Menționez că cercetarea la fața locului este coordonată de Procurorul General interimar și adjunctul șefului Poliției Naționale din Republica Moldova.

Precizez că, la acest moment, structurile MAI desfășoară procedura de anunțare a familiilor celor 4 membri ai echipajului. Pentru anunțarea familiilor, au fost formate echipe de psihologi li polițiști de la IPJ Iași. Totodată, s- a luat decizia ca toate aeronavele EC 135 să rămână la sol.

 

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Un elicopter SMURD a căzut în Republica Moldova. Din primele informaţii rezultă că ar fi un mort. Un ofiţer de presă al DSE a declarat pentru Realitatea.md că o persoană a fost găsită decedată, iar alte trei sunt date dispărute. Autorităţile caută celelalte persoane dispărute.