Publicat: 4 Iulie, 2018 - 10:47
Share

Europarlamentarul Laurenţiu Rebega a cerut Comisiei Europene să acorde sprijin financiar fermierilor ale căror gospodării sunt afectate de pesta porcină.

"Comisia Europeană trebuie să ofere ajutor financiar urgent și tratament egal pentru fermierii români!
Fermierii români se confruntă cu o situație gravă, ca urmare a epidemiei de pestă porcină africană (ASF).
În calitate de europarlamentar român, dar și de membru în comisia AGRI a Parlamentului European, am adresat atât Comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, cât și Comisarului european pentru sănătate și siguranță alimentară, domnului Vytenis Andriukaitis, o scrisoare deschisă în care solicit Comisiei Europene acordarea unui ajutor financiar cât mai rapid.
Având în vedere importanța sectorului porcinelor din România, asistența tehnică și ajutorul financiar pentru agricultorii afectați sunt obligatorii.
Recent, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a confirmat situația dramatică de la o fermă de reproducție pentru porci din județul Tulcea. Aproximativ 50.000 de porci urmează să fie sacrificați.
Natura devastatoare a acestei boli infecțioase, lipsa unui vaccin pentru combaterea virusului și ușurința cu care acesta poate fi transmis, conduc, inevitabil, la un risc de contaminare extrem de mare, chiar dacă măsurile de control sunt respectate.
Tot in textul scrisorii deschise am explicat oficialilor europeni cât de grav este impactul socio-economic în această zonă afectată din România.
Nu în ultimul rând, am reamintit oficialilor de la Bruxelles că, anul trecut, UE a aprobat un ajutor financiar de 9,3 milioane de euro pentru agricultorii polonezi aflați în aceeași situație.
Ținând cont de toate aceste considerente, Comisia Europeană trebuie să ofere tratament egal pentru fermierii români!
Îmi exprim încrederea că oficialii Comisiei Europene vor decide corect și rapid, pentru că, dată fiind gravitatea situației, aceste măsuri trebuie puse în aplicare în regim de urgență", se arată într-un comunicat de presă al  
europarlamentarului Laurențiu Rebega.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: