Publicat: 20 Iunie, 2019 - 12:05

O "sămânţă" sădită cu mai mulţi ani în urmă de Universitatea Politehnica Timişoara a "încolţit", a crescut frumos, iar acum îşi arată roadele. În 1994, în Incubatorul de Afaceri al UPT a luat fiinţă Beespeed Automatizări SRL, o firmă mică, cu câţiva angajaţi, absolvenţi ai UPT. Încă de la început, Universitatea Politehnica Timişoara a oferit acesteia consultanţă şi a furnizat ingineri de specialitate care au fost angajaţi în cadrul societăţii. Treptat, Beespeed Automatizări a crescut, a devenit partener al UPT, iar bunele relaţii s-au concretizat prin înfiinţarea unui Centru de Inginerie în Automotive ca rezultat al semnării, în anul 2007, a unui acord de colaborare între Universitatea Politehnica Timişoara, Beespeed Automatizări şi TRW Automotive.

Ulterior, atât TRW Automotive, cât şi centrul de inginerie al Beespeed Automatizări au fost înglobate în ZF Group Germania. În 2017, grupul german, care a preluat şi bunele relaţii de cooperare cu Universitatea Politehnica Timişoara, a decis să aducă Centrul de Inginerie în Automotive de la Timişoara la standardele globale ale companiei, iar de atunci asistăm la o dezvoltare exponenţială a acestuia.

Parteneriatul de succes dezvoltat între Universitatea Politehnica Timişoara şi ZF Group pe parcursul anilor de colaborare a înregistrat recent o nouă etapă. În cursul lunii iunie 2019 a fost inaugurat noul punct de lucru al SC Beespeed Technical Engineering Center SRL, parte a ZF Group Germania. Punctul de lucru s-a realizat în baza unei investiţii a firmei germane în spaţiul închiriat din clădirea proprietate a UPT - Corpul R, Bulevardul Republicii nr. 9.

În urma noii investiţii s-a dublat numărul de locuri de muncă şi se crează perspectiva pentru o nouă etapă de dezvoltare. Conducerea ZF Group, prezentă la Timişoara, a vizitat Centrul de Documentare, Educaţie Continuă şi Transfer Tehnologic - Biblioteca UPT, ocazie cu care a fost organizată şi o şedinţă de lucru. În urma discuţiilor cu reprezentanţi ai conducerii UPT - prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban, rector, prof.univ.dr.ing. Daniel Dan şi conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, prorectori - s-a convenit ca UPT să furnizeze cursuri de specialitate postuniversitară pentru ingineri, ZF Group să solicite teme de cercetare doctorală în parteneriat cu universitatea şi s-au creat premisele realizării în parteneriat a unui nou laborator didactic şi de cercetare.
Este un exemplu de bună practică în relaţia Universităţii Politehnica Timişoara cu mediul economic. De altfel, UPT a cultivat mereu parteneriatul cu mediul de afaceri din Timişoara şi din zonă, o dovadă în acest sens fiind şi înfiinţarea, în 2012, a Comitetului Director, un organism consultativ, format din reprezentanţi ai marilor companii, care oferă UPT consultanţă pentru a actualiza curricula, programele educaţionale, dar şi pentru a oferi studenţilor şi absolvenţilor stagii de practică, internship-uri şi locuri de muncă.

Tag-uri Institutii: