Publicat: 28 Februarie, 2017 - 13:27

 Curtea Constituțională a decis: ,,prin ancheta DNA pe Ordonanța 13 s-au perturbat relațiile care trebuie să existe între cele trei autorități – juridică, executivă și legislativă’’!  Formulare clară și la obiect care mă-a determină să nu intru mai mult în atât de complicatele raționamente de drept constituțional, transmițând cititorului această concluzie finală. De fapt, nu am făcut decât să procedez în aceeași manieră cu inițiatorii și catalizatorii amplelor mișcări de protest care s-au petrecut în ultimele săptămâni în Capitală și în mai multe localități, care au avut ca principal obiectiv căderea guvernului, după care trebuia să urmeze cercetarea și,eventual, condamnarea unor membrii ai executivului poate chiar a premierului Grindeanu însuși. Adică am comunicat doar o informație pe care o consider edificatoare. Singura deosebire- esențială zic eu- fiind aceea că, în vreme ce subsemnatul am citat cuvânt cu cuvânt din documentul emis de către Curtea Constituțională, cei care au chemat oamenii în stradă- în frunte cu președintele Klaus Iohannis- au spus mulțimilor pe care le-au îndemnat la revoltă doar ceea ce au înțeles ei din ordonanța purtătoare de ghinion- nr.13!- sau, mai grav, ceea ce  au vrut ei să se înțeleagă din ea!

 Acum, dacă avem și decizia Curții Constituționale, cred că ar fi bine să ne tragem sufletul și să vedem, bob numărat, care ar trebui să fie pașii următori. Păi, foarte simplu. Primul pas ar fi să ne dezmeticim din abureala fanfaronadei cu dubios iz politicianist în care ,,a încremenit în proiect’’ lupta anticorupție și să acceptăm ideea că multe, foarte multe, rușinos de multe dosare, nu sunt decât niște făcături otrăvite, încropite la comandă politică, având, mai fiecare dintre ele, atât o victimă predestinată, cât și o adresă precisă la care să se raporteze cuiva anume că totul este super-ok!

 Operațiune în care- în mod inevitabil, dar pe deplin meritat- ajungem, vrem sau nu vrem( de fapt,, se vrea sau nu se vrea) la omul-cheie. Ați ghicit, la Laura Codruța Kovesi, emblematica și multimedaliata campioană a luptei împotriva corupției, sub a cărei comandă (ca entitate-cheie a binomului) s-a instrumentat toată această panaramă foarte puțin de natură juridică și revoltător de mult de factură politicianistă. Foarte adevărat, cea mai în măsură să facă  gestul de onoare – adică să își anunțe demisia – imediat după comunicarea deciziei Curții Constituționale ar fi fost însăși Laura Codruța Kovesi. Dar, ți-ai găsit! Domnia sa este o persoană care a trecut cu bine peste atâtea și atâtea încurcături din care  a ieșit cu față curată- sau a fost ajutată să iasă cu față curată?!- așa încât nu cred că , tocmai de data asta, s-ar arăta dispusă să comită un asemenea gest. Dimpotrivă, din valoroasa experiență pe care a acumulat-o, doamna Laura Kovesi știe foarte bine că orice știre care ar putea să determine deschiderea unui dosar, dar care nu explodează în trei zile, poate fi arhivată sau, mai degrabă, aruncată la coș. Așa cum s-au petrecut lucrurile, bunăoară, în cazul știrilor despre implicarea frățânelui domniei sale în niște fapte petrecute, pe la Transgaz parcă, și în legătură cu care au fost instrumentate oareșce dosare care, și acum, tot sub obrânc sunt ținute bine-merci.

Cât privește oficialitățile și instituțiile care nu doar că ar putea , dar au și datoria să ceară cercetarea faptelor și sancționarea vinovaților, circulă deja în spațiul public mai multe ipoteze de lucru, așa că nu vreau să mai vâr și eu bățul în gard. Am, însă, încredere că proaspătul ministru de justiție, Tudorel Toader, își va ține promisiunea și că nu peste multă vreme vom afla ce s-a decis în ceea ce privește revocarea șefei DNA. Fac însă o mențiune cu totul aparte pentru poziția exprimată, cu o exemplară verticalitate, de către preotul Chris Terheș, președintele Coaliției Românilor din SUA, care apreciază că DUUCOT trebuie să o ancheteze pe șefa DNA și conchide în termeni categorici:,,Pentru ceea ce a făcut, Kovesi ar trebui exclusă din magistratură’’.

  Curios lucru, deși acest mesaj vine tocmai din patria Marelui Licurici și, mai mult, din partea unei proeminente personalități a diasporei, el nu este promovat pe prea multe canale media, așa cum, de pildă, au fost difuzată știrea despre un alt concetățean al nostru, din Marea Britanie, care- tot acum sau, mai bine zis, tocmai în aceste zile- și-a exprimat dorința de a finanța o statuie a covârșitoarei personalități a doamnei Laura Codruța Kovesi. Asta ca să nu merg mai departe pe firul evocărilor și să readuc în discuție, înfierbântata campanie pe tema limitării abuzive a posibilităților de exercitare a dreptului la vot a diasporei române, care a ținut afișul alegerilor prezidențiale din 2014.

Ajungând, acum, la tema înaltelor aprecieri și a omagiilor înflăcărate aduse proeminentei personalități a șefei DNA, cu precădere de pe anumite meridiane și paralele ale globului pământesc, aș fi extrem de curios să cunosc și opiniile unor distinși ambasadori la București asupra acestui subiect fierbinte. Bineînțeles, în mod cu totul deosebit, ale celor care se aflau într-o competiție deschisă și susținută în vederea decorării și proslăvirii Laurei Codruța Kovesi. Nu uit,desigur, că nobila profesiune de diplomat presupune tact, atentă cumpănire a vorbelor și alegerea momentului potrivit pentru a transmite mesaje, dar bag seama că așa după cum, mai ales anumiți domni aflați la post în scumpa noastră patrie, nu au pregetat să își facă publică admirația pentru aceea în care vedeau ,,Cea mai puternică femeie din România’’, adevărata Ioana d*Arc a anticorupței din arealul carpato-pontico-dâmbovițean, și, de această dată, domniile lor vor ieși la rampă și își vor rosti opiniile.

Și, uite așa, pas cu pas, ajungem la președintele României, domnul Klaus Iohannis. Cel care a fost factorul catalizator al scandalului public pe seama Ordonanței nr13 și, în mod deosebit, al  revoltei străzii. Ce părere aveți, domnule președinte al tuturor românilor, despre isprava pe care ne-a făcut-o și v-a făcut-o!- protejata domniei voastre, Laura Codruța Kovesi? Uite, eu unul merg mai departe și risc să dau un pronostic pentru răspunsul pe care îl așteptăm de la dumneavoastră, răspuns pe care sunteți dator să ni-l dați. Mai mult ca sigur că, și de data asta, socotit la vorbă după cum vă cunoaștem, nu ne veți spune decât:,,Ghinion!’’

 Să înțelegem, că, de data asta, a fost vorba tot despre un fel de ,,ghinion’’, dar unul care a reușit să conturbe relațiile dintre cele trei puteri independente ale statului. Să zicem, prin urmare, că a fost ,,un ghinion de perturbare’’?! Tot ce se poate, dar pentru cine anume ,,ghinion’’? Și pentru câtă vreme încă de-acum înainte?...

Topic: 

Format: