Publicat: 21 Septembrie, 2015 - 18:04

Un grup de susținători englezi ai fundației Hope and Homes for Children (HHC) au făcut trekking timp de 4 zile în Munții Carpați și au strâns aproximativ 25.000 lire sterline (peste 34.000 de euro), fonduri care vor fi donate filialei HHC din România. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea programelor fundației: prevenirea separării copiilor de familie, sprijinirea reintegrării copiilor în familie și închiderea instituțiilor de tip vechi. 

Reuniți sub sloganul expediției “Love in every step”, grupul suporterilor britanici, compus din persoane între 18 și 78 de ani, a străbătut trasee montane care au cuprins Lacul Bolboci, Piatra Arsă, Peștera Ialomiței, cabana Omu, castelul Bran, parcurgând în pas de trekking între 5 și 8 ore pe zi. În ultima zi, grupul a vizitat centrele Pinocchio și Crinul Alb din sectorul 3, instituții care urmează să fie închise de HHC România, iar copiii transferați în case de tip familial. Grupul s-a întalnit și cu familii aflate în programele de prevenire a abandonului și cu tineri pe care fundația îi sprijină să înceapă o viață independentă.
“Cred că aici se fac foarte multe lucruri bune și există un mare angajament pentru a îmbunătăți viețile copiilor și familiilor din România. Am mai vizitat serviciile dezvoltate de HHC în Moldova și Sierra Leone, dar, spre deosebire de Moldova, aici instituțiile vechi de stat sunt în mijlocul comunității, se comunică în mass media despre asta și oamenii influenți știu despre situația copiilor care au nevoie de ajutor”, a spus Kate Birss, o profesoară care sprijină Hope and Homes de aproape 20 de ani.
Cei 21 de susținători britanici ai Hope and Homes for Children s-au aflat pentru prima dată în România și au fost foarte plăcut surprinși de frumusețea locurilor vizitate. Membrii grupului au fost impresionați atât de familiile și tinerii cu care s-au întâlnit, precum și de complexitatea programelor derulate de HHC România.
“Mi-a plăcut foarte mult experiența, este interesant ce s-a făcut în România și cum au evoluat lucrurile de la orfelinatele de tip vechi până la casele de tip familial. Familia mea este de mulți ani alături de Hope and Homes for Children, bunicul meu este un vechi susținător al fundației. Eu sunt pentru prima dată în România, am venit împreună cu tatăl și cu sora mea și suntem încântați că putem să ajutăm”, a spus Katharine Rowland, cea mai tânără membră a grupului, în vârstă de 18 ani.
“Vizita acestui grup de suporteri și efortul lor de fundraising înseamnă un mare ajutor pentruHHC România. Este mare lucru să îi cunoaștem pe câțiva dintre oamenii care fac posibilă munca noastră și este o oportunitate grozavă să îi conectăm și pe ei cu viața reală de aici și cu familiile care se bucură de sprijinul lor. Este pentru prima dată când un grup atât de mare de oameni care strâng fonduri vine să facă o activitate organizată în România. Unul dintre membrii grupului se află deja la a treia generație de susținători ai HHC, ceea ce este impresionant”, a spus Otto Sestak, directorul național al Hope and Homes for Children România.

Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile HHC România şi ale partenerilor săi, 5.700 de copii au fost scoşi din instituţii; 21.344 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 715 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1711 de copii au fost primiţi în regim de urgenţă şi 6.545 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de HHC România. Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până în acest moment, 30.134 de copii au beneficiat de serviciile organizației Hope and Homes România, al cărei obiectiv este ca până în 2020 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. http://www.hhc.ro/