27 mai 2022

Un model de buget pentru Cîțu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Vasile Cîțu este în plină trepidație. Neam de neamul lui nu s-a văzut în postura de a jongla cu banii țării precum cu telefonul cu care-și face selfie pe unde apucă, vino mamă să mă vezi, cum lucrez la spații verzi… Ochii îi ies din orbite și gura îi salivează când anunță el ce și cum se întâmplă cu bugetul. Se crede un fel de vodă prin lobodă, arată tot felul de hârtii pe  la televizor, vorbește despre procente care există numai în capul lui și înjură din greu puterea socialistă, guvernarea socialistă, parlamentul socialist care de 30 de ani ar fi distrus totul în țara asta și pe care el, Demiurgul, Economistul, Lebăda neagră, Nobelul de la Vâlcea cu treapta ruptă la „profesională” și un cv obscur de cenușiu se vede chemat s-o salveze de la pieirea bugetară. L-a chemat și pe liderul PSD la meditații, fiind dispus „să-și sacrifice 2-3 zile din viață” ca să-l învețe pe „tovarășul Ciolacu” cum devine chestia cu bugetul…

Spectacolul e dezolant. Omul ideologizează absolut totul și trăiește din voluptatea înjurăturilor unui partid care doarme în papuci. Nu prea vezi în lumea civilizată un astfel de premier. Se hrănește din ură și pamflete de trei lei, în timp ce în construcția bugetului domină improvizația și bunul plac al clientelei politice.

O culme de discurs paranoid a atins  acest Cîțu vorbind despre amendamentele PSD la buget. Raționamentul său este unul bun de predat în manualele de psihiatrie: PSD a depus niște amendamente arătând, spune Cîțu,  că ele se pot finanța fix din taxele pe care trebuie să le plătim la UE. Și, neplătind taxele, vom fi excluși din UE. Ca la cotizația de partid… „Vedem exact ce vrea să facă PSD cu România: s-o scoată din UE. Sursa de finanțare reprezintă contribuția României la UE. Noi plătim contribuția la UE și de acolo vrea PSD să ia banii, ca să ne scoată din Uniunea Europeană”, a declarat Vasile Cîțu. Manipularea este de o grosolănie vecină cu un delir  politic. Că în fața acestei enormități PSD tace sub bagheta de stele a lui Dîncu, este altă poveste.

Pentru că e sezonul dezbaterilor la buget, prezentăm mai jos o sinteză comparativă a ceea ce se întâmplă la noi cu alocările bugetare, comparativ cu media UE în domeniile respective.

Iar dacă Vasile Cîțu vrea o țară ca afară – ca în offshore – urile unde-și ține el banii prăduiți din speculații asupra monedei naționale – atunci el are la îndemână grila europeană, pe care, ca să ne arate cât e de deștept și de european este, n-are decât s-o aplice sau s-o asimileze cât de cât.

Geniul răvășit al finanțelor cu școală profesională la seral,  ajuns prim-ministru printr-un accident al istoriei și dacă tot face el pe zmeul în patru coli, ar trebui  să-i lase de-o parte  pe Dragnia și pe tovarășul Ciolacu Săracu^ și să muncească pentru a acomoda bugetul țării cu ceea ce se întâmplă în media UE, ca de pildă în ponderile de mai jos (primul procent din PIB este media UE și al doilea este cel din România):

  • pentru Apărare: 1,2% , nu 1,7%
  • pentru Ordine publică: 1,7% , nu 2,2%
  • pentru Sănătate:                7%,  nu 4,7%
  • pentru Educație: 4,6%,  nu 3,2%
  • pentru Programe economice: 4,4%, nu 4,2%
  • pentru Protecție socială: 19%, nu 11,6%
  • pentru Construcții de locuințe: 0,6%, nu 0,9%

Cifrele se regăsesc într-o analiză mai amplă publicată de Petrișor Peiu în cotidianul.ro din 14 septembrie anul trecut. Concluziile autorului sunt evidente pentru oricine: „Priorităţile statului nostru sunt: apărarea, ordinea publică şi construcţia de locuinţe. Ale europenilor sunt educaţia, sănătatea, investiţiile şi asistenţa socială”.

Față de media europeană, statul nostru cheltuie pe Apărare cu 50% mai mult și pe Poliţie şi Jandarmerie cu 20% mai mult. În același timp, România cheltuie cu 40% mai puţin decât europenii pe sănătate, cu o treime mai puţin pe educaţie şi cu 40% mai puţin ca europenii pe protecție socială.

S-ar putea spune că și ceea ce se strânge la bugetul național e mai puţin cu 25% decât media UE. În aceste condiții, există soluția rațională de a se aloca și resursele proporțional, adică să se aloce 75%  din media UE pentru  sănătate, educație și  protecţie socială, că tot se discută  despre cartoful fierbinte  al majorării pensiilor.

Cam asta ar trebui să ne arate Vasile Cîțu  – cum construiește el un buget sincronizat cu media UE, nu cum se războiește cu himerele socialiste care există numai în capul lui. Și să mai arate în acest proiect de buget cum va elimina el pierderea de o treime din TVA-ul  corespunzător consumului – circa 10% din totalul veniturilor bugetare – care nu mai ajung în buget pentru că birocraţia statului nu reuşeşte să încaseze TVA.

S-ar putea ca nu amendamentele PSD, ci depărtarea cifrelor bugetului național conceput de Cîțu de ponderile respective UE să semnifice, cu adevărat „scoaterea României din UE”. Și pentru asta, probabil, va trebui ca el și gașca lui de huligani politici să răspundă cândva – când va fi cu totul altă opoziție politică decât PSD-ul de astăzi,  anesteziat de securiști.

Desigur, nu-mi fac iluzii că acest Vasile  Cîțu este capabil de vreo construcție reformatoare a modului în care sunt colectate și redistribuite veniturile bugetare. Dar oamenii trebuie să cunoască măcar țintele pe care o țară ca România ar trebui să-și le asume în privința arhitecturii finanțelor publice, în consonanță cu lumea europeană.

După câte a arătat până acum, este imposibil ca actuala guvernare, cu  un speculant financiar ajuns prim-ministru, un  penal cu acte ajuns ministru de justiție,  un impostor fără acte ajuns ministru la Sănătate, o guvernare care bântuie de huligani politici și decoltee recuperate de prin iatacurile protipendadei, oameni fără dumnezeu și anticriști, cerșetori ajunși șefi prin parlament, tot felul de  neica nimeni care au ajuns la primul salariu din funcții ministeriale,  să producă ceva bun pentru țara asta.