5 octombrie 2022

Un muzeu al regimului comunist in Bulgaria vecina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Rusi Rusev, din localitatea Shtraklevo, un sat la 17 kilometri sud de Rousse, și-a transformat casa într-un muzeu al regimului comunist și al liderilor săi.

Bătrânul energic și etern zâmbitor și-a dezlănțuit talentul după moartea soției sale, pe care o iubea foarte mult. Pe peretele exterior al casei sale, bulgarul a așezat fotografiile primelor figuri ale partidului și ale liderilor Bulgariei socialiste de atunci. Tovarășul Georgi Dimitrov, lider al Partidului Comunist Bulgar și președinte al Comintern-ului, după el, într-un cadru frumos realizat, a aranjat portretul altora. Valko Chervenkov, lider al Partidului Comunist Bulgar din 1949 până în 1954, prim-ministru al Republicii Populare Bulgaria, general al armatei, om de stiinta. Imediat după aceasta apare tovarășul Todor Zhivkov, cel mai longeviv conducator al partidului comunist bulgar, care în Republica Populară Bulgaria între 1954 și 1989 a ocupat cele mai înalte funcții de conducere – Prim secretar și secretar general al Comitetului central al Partidului Comunist Bulgar, președinte al Consiliului de Miniștri al Republicii Populare Bulgaria și președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Bulgaria. Și ca atare, desigur, imaginea „Omului poporului” este într-un cadru de alamă special conceput, spre deosebire de cadrele altor lideri.

Sunt urmate de fotografii ale membrilor Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Bulgar, precum generalul armatei Dobri Djurov și alții. Dar acesta nu este sfârșitul secretelor pe care le ascunde casa lui Rusi Rusev. În timp ce exteriorul casei sale este tencuit cu portrete ale unor personalități comuniste care au condus țara vecină de la sud de Dunăre, parterul este uluitor pentru cei care îi trec pragul. Mese grele din stejar, aglomerate cu băuturi clasice și de marcă, salută pe oricine intră în taverna casei lui Bai Rusi. Mobilierul este realizat în stilul comunist, de care se bucurau foștii primi lideri ai Partidului Comunist bulgar. Coarnele de ren, trofeele de vânătoare, clopotele și obiectele din cupru, precum și tacâmurile de argint și paharele de cristal, sunt doar câteva dintre cele ce se pot găsi aici. Totul este colectat de la fostele centre culturale, vile de protocol si de vânătoare, jefuite și abandonate după căderea comunismului. După moartea sa, Bai Rusi vrea să lase următoarelor generații acest muzeu unic al unei epoci trecute, care face parte din istoria Bulgariei. În acest sens, bătrânul a pregătit o scrisoare de donație către primăria locală.

Redactor Ciprian Pop