Publicat: 16 Martie, 2013 - 14:11
Share

O nouă reprezentaţie  a operei  Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart, lucrare situată pe locul 10  în topul celor mai cântate opere din lume, va putea fi urmarită pe scena Operei Naţionale Bucureşti, sâmbătă, 16 martie, de la ora 19.00.
 Don Juan, unul dintre cele mai carismatice şi controversate personaje din toate timpurile, mereu asociat aventurilor amoroase, va fi interpretat de baritonul canadian Jean Kristof Bouton, finalist al  prestigiosului concurs dedicat vocilor lirice tinere din Europa - As.Li.Co. Como (Italia, 2011).
„Don Giovanni a fost pentru mine un vis chiar de când am pătruns în lumea muzicii clasice. Emoţiile care le trăim într-o viaţă, Don Juan le trăieşte într-o clipă, aşa că simt pentru acest personaj o adoraţie oarbă. Am debutat în acest rol în stagiunea trecută a Operei Naţionale Bucureşti (n.r. într-un spectacol al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti), şi cred că am căpătat puţină experienţă. Sper că în 16 martie să fiu la un alt nivel, mai apropiat de intenţiile lui Mozart”, a declarat Jean Kristof Bouton. 
 
Jean Kristof Bouton a urmat cursurile Liceului de Muzică Vincent d’Indy din Montreal, sub îndrumarea profesorului David Doane şi a participat la studii master-class în Franța (2005) şi Republica Cehă (2005, 2006), ţară unde l-a cunoscut pe regizorul de operă Cristian Mihăilescu care i-a propus, în anul 2006, să studieze la Universitatea Națională de Muzică București. Astfel, și-a început studiile sub îndrumarea prof. univ. dr. Eleonora Enăchescu, pe care le-a încheiat în anul 2010.
Printre rolurile din repertoriul artistului de doar 26 de ani se numară: Belcore din Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, Escamillo din Carmen de Georges Bizet, Sharpless din  Madama Butterfly şi Gianni Schicchi din opera omonimă de  Giacomo Puccini,  Adario şi Huascar din  Indiile galante de Jean-Philippe Rameau.
  
Astfel, sub bagheta dirijorului Vlad Conta, artiştii Operei Naţionale Bucureşti (ONB) vor interpreta o operă la fel de atrăgatoare ca şi personajul său principal: „Opera lui Mozart rămâne inegalabilă, proaspătă la fiecare montare, de parcă neobositul Don Juan însuşi ar fi inoculat-o cu energia sa. O operă despre seducţie, despre relaţia dintre etic şi estetic, despre forţa dorinţei şi a frumuseţii”, este de părere Vlad Conta.