Publicat: 19 Decembrie, 2016 - 17:30
Share

Marți, 20 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul ciclului TVR 60 — este programată difuzarea celui de-al doilea episod al documentarului Ceaușescu și poporul — un adevărat document istoric realizat de Răzvan Butaru.

Episodul din această săptămână tratează politica economică și socială a lui Ceaușescu în toată perioada în care acesta a condus România. Ce a determinat înrăutățirea condițiilor de viață, scăderea nivelului de trai și, în final, suferința populației României (de frig, foame și frică). În acest episod, alături de Ion Iliescu și Mircea Malița va apărea și Cornel Burtică, fost ministru al Comerțului Exterior al României, până în 1982, când a fost înlăturat. Cornel Burtică este unul dintre puținii oameni care au avut curaj să-l înfrunte pe Nicolae Ceaușescu, chiar cu riscul de a-și pierde privilegiile, ceea ce s-a și întâmplat. După 1982, el a preferat să rămână simplu inginer la Ploiești, decât să mai participe la regimul impus de Nicolae Ceaușescu. Alături de declarațiile celor trei, în episod apar mărturii ale unor oameni simpli despre vremurile de atunci, iar Nicoale Ceaușescu 'va da replica' cu ajutorul discursurilor sale.

'Proiectul 'Ceaușescu și poporul' a fost început în 2011, a fost oprit în 2012 și reluat anul acesta. Este un proiect în derulare și este greu de spus când se vor termina filmările deoarece în fiecare zi mai descopăr ceva nou, demn de scos la lumină. 'Ceaușescu și poporul' a fost gândit ca un document și s-a mers pe principiul că este de datoria Televiziunii Publice să contracareze încercarea de a cosmetiza adevărul în ceea ce-l privește pe Nicolae Ceaușescu și epoca sa', mărturisește Răzvan Butaru.

Acest program poate fi urmărit și online, pe portalul video TVR+.