30 septembrie 2022

Un nou eveniment de top pentru neurologia românească, la Cluj-Napoca

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Reprezentanţi ai unor prestigioase instituţii internaţionale de cercetare ştiinţifică s-au întâlnit în cadrul International Conference on Neuroprotective Agents (ICNA), organizată de Prof. Dr. Dafin Mureşanu la Cluj-Napoca, cu susţinerea Institutului RoNeuro, Centrul de Cercetare şi Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj-Napoca cu scopul de a împărtăşi expertiza lor privind evoluţiile din domeniul neuroştiinţelor şi pentru a avansa perspective ştiinţifice noi în domeniul neuroprotecţiei şi neuroregenerării.

Astfel, cea de a 15-a ediţie a International Conference on Neuroprotective Agents a avut loc în perioada 11-14 septembrie 2022 la Grand Hotel Italia în Cluj-Napoca, evenimentul desfăşurându-se în format hibrid (cu participare atât online cât şi fizic) şi a adus împreună personalităţi marcante şi un larg public internaţional. Structurat de-a lungul a 3 zile şi 7 sesiuni, evenimentul a inclus şi o sesiune de postere, unde tineri cercetători în domeniul medical au afişat lucrări originale.Personalităţi de renume precum Dr. William Slikker, Russell J. Andrews, Dr. Tucker A. Patterson şi Profesor Dafin Mureşanu au coordonat această conferinţă multidisciplinară.

Dr. William Slikker Jr. a ocupat funcţia de director al Centrului Naţional pentru Cercetare in Toxicologie a FDA (U.S. Food and Drug Administration – Agenţia pentru Alimente şi Medicamente) până în luna martie a acestui an. Dr. Slikker este profesor adjunct in cadrul departamentelor de Pediatrie, respectiv Farmacologie şi Toxicologie ale Universităţii Arkansas pentru Ştiinţe Medicale. Co-fondator şi fost preşedinte al Societăţii MidSouth pentru Biologie Computaţională şi Bioinformatică, precum şi fost preşedinte al Academiei Ştiinţelor Toxicologice şi a Societăţii de Toxicologie, Dr Slikker deţine o expertiză la nivel înalt în neurotoxicologie, neuroprotecţie, biologia sistemelor şi evaluarea riscului.

Dr. Tucker A. Patterson este Director Interimar la Centrul Naţional pentru Cercetare în Toxicologie al FDA (U.S. Food and Drug Administration – Agenţia pentru Alimente şi Medicamente S.U.A), începând cu luna martie a anului 2022. În trecut, a îndeplinit funcţii de Director Adjunct al Oficiului de Cercetare, Director Asociat şi manager de program pe Ştiinţele Sănătăţii în Regulatory Compliance & Risk Management la NCTR (National Center for Toxicological Research – Centrul Naţional pentru Cercetare Toxicologică). Dr. Tukker deţine o experienţă de peste 30 de ani în cercetarea în domeniul neuroştiinţelor şi neurotoxicologiei.

Dr. Russell J. Andrews este Asociat Ames (Sisteme Inteligente & Nanotehnologie) la Centrul de Cercetare Ames al NASA (National Aeronautics and Space Administration – Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială), în California. Absolvent al studiilor medicale din cadrul Universităţii Harvard din S.U.A, s-a specializat pe domeniul neurochirurgiei. Cu o experienţă vastă în cercetare şi educaţie în instituţii precum Stanford University Medical Center, State University of New York Upstate Medical Center, Texas Tech University Medical Center, Dr. Andrews a adus Conferinţei Internaţionale a Agenţilor Neuroprotectori o perspectivă unică.

„Manifestarea ştiinţifică, International Conference on Neuroprotective Agents s-a derulat în premieră în România,la Cluj Napoca şi a reunit mari personalităţi mondiale din domeniul neuroştiinţelor, a căror preocupare comună a fost reprezentată de schimbarea de paradigmă a conceptului de neuroprotecţie într-un context global extrem de complicat dacă luăm în considerare influenţa crescândă a factorilor de risc ai afecţiunilor neurologice. Situaţia este cu mult mai complexă din perspectiva modificărilor geopolitice, a celor climatice, dar mai ales a crizelor socio-economice generate, pe de o parte, de pandemia COVID-19, iar pe de altă parte, de conflictul armat de lungă durată din estul Europei” a declarat Prof.Dr. Dafin Mureşanu, preşedinte al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).

** Scurt istoric şi scopul International Conference on Neuroprotective Agents
Această serie de conferinţe a debutat în urmă cu peste 30 de ani la iniţiativa doctorilor William Slikker Jr. şi Bruce Trembly. Prima conferinţă a fost susţinută în Rockland, Maine, în 1991 apoi, odată la doi ani, începând cu 1994, în diverse locaţii din SUA, Italia (Lacul Como, 1996) şi Spania (Bilbao, 2016). Din nefericire, Dr. Bruce Trembly a decedat în anul 2015. Dr. Slikker s-a retras din funcţia sa de director al Centrului Naţional pentru Cercetare în Toxicologie al FDA (U.S. Food and Drug Administration – Agenţiei S.U.A pentru Administrarea Alimentelor şi Medicamentelor) în 2022.

Scopul ICNA este de a aduce împreună personalităţi din domeniul clinic şi al ştiinţelor de bază din mai multe ţări, cercetători cu expertiză în diverse discipline, într-un forum comun, cu scopul de a discuta multiple abordări în domeniul neuroprotecţiei. Primele două zile ale ICNA de la Cluj Napoca au acoperit sesiunile de prezentări, alături de activităţi sociale în timpul după-amiezii şi serii, iar prima partea a zilei de miercuri a fost dedicată sesiunilor finale, urmate de concluziile generale. Sesiunile structurate pentru a acoperi teme similare din domeniul neuroprotecţiei au fost urmate de discuţii cu publicul.

** Perspective internaţionale asupra neuroprotecţiei şi neurotoxicităţii
Evenimentul a adus împreună speakeri internaţionali, precum Gu Qiang, Zhang Xuan, Liu Fang, Wang Cheng, Mureşanu Dafin, Todorovic Slobodan, Morgan Phil, Jevtovic Todorovic Vesna, Figueiredo Taiza, Michael Perouansky, Margaret Sedensky, Requejo Catalina, Vaquero Andrea, Iker Barrutieta-Arberas, Jose Vicente Lafuente, Russomano Thais, Félix Hugo, Figueiredo Jose, Hynynen Kynynen, Wei Huafeng, Khan Tariq, Ashraf Mohammad, Lin Anya Maan-Yuh, Kuffler Damien, Ann Marini. La conferinţă a participat şi Dr. Marc Fisher, preşedintele Organizaţiei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral (World Stroke Organization – WSO), cu o prezentare pe tematica noilor tratamente în bolile cerebrovasculare.

Multidisciplinaritatea a reprezentat una dintre caracteristicile principale ale evenimentului. Prin lucrările prezentate, au fost abordate subiecte diverse şi de actualitate, precum neuroinflamaţia, leziunile cerebrale traumatice, strategii neuroprotectoare în boala Parkinson, eficacitatea agenţilor neuroprotectori, neurotoxicitate, noi tratamente în bolile neurovasculare, utilizarea celulelor stem neurale pentru testarea neurotoxicităţii, provocări şi reuşite medicale în misiunile spaţiale, metode non-invazive de monitorizare a presiunii intracraniene, managementul neurotraumei în ţări în curs de dezvoltare, leziuni cerebrale traumatice la motociclişti, metode de eliminare/reducere a durerii asociate „membrelor fantomă”, şi multe altele. Lucrările au acoperit tematici din ştiinţa de baza, atât din perspective neurologice, farmacologice, anesteziologice, cât şi din perspectiva socio-economică.

Profesorul Dafin Mureşanu a fost gazda International Conference on Neuroprotective Agent (ICNA)-2022, alături de Dr. William Slikker , Dr. Tucker A. Patterson, şi Dr. Russell J. Andrews. Aceştia au dialogat cu personalităţi importante din domeniul cercetării din întreaga lume, in special Statele Unite ale Americii (S.U.A) care, prin expertiza lor, şi-au adus contribuţia la buna desfăşurare a acestui eveniment impresionant.

*** Despre Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN):
Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) a fost înfiinţată în 2005 de către un grup internaţional de medici şi cercetători, la iniţiativa Prof. dr. Dafin F. Mureşanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, a Prof. dr. Ovidiu Băjenaru şi a Prof.dr. Bogdan Popescu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. SSNN este o organizaţie ştiinţifică dedicată cercetării fundamentale şi clinice, crearea unui forum de discuţii pentru a contribui la o mai bună înţelegere a proceselor neurobiologice endogene şi dezvoltarea unor strategii terapeutice farmacologice şi non-farmacologice în domeniul neuroprotecţiei şi neuroregenerării. Comunicat de presă – Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii