31 ianuarie 2023

Un nou proiect la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava vă propune un nou proiect – Dramaturgi români din toate timpurile – care va avea loc în perioada 27 – 29 ianuarie. Prilejuit de Ziua Culturii Naţionale, evenimentul vizează o mai bună cunoaştere a dramaturgiei româneşti şi importanţa acesteia ca reper fundamental pentru geniul creativ al unui popor şi, în special, legătura acesteia cu artele performative, teatrul fiind, după cum se ştie, „oglinda” realităţii socio-politice şi cea mai sinceră imagine a umanităţii.

Anul acesta dedicăm acest eveniment remarcabilului dramaturg Matei Vişniec, unul dintre cei mai jucaţi autori dramatici, nu doar la Festivalul de Teatru de la Avignon, ci în întreaga lume.

Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în nordul României. A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai târziu, stabilit la Bucureşti unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de luni condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura Albatros, cu o culegere intitulată „La noapte va ninge”. Matei Vişniec este autorul a şapte volume de poezie, şapte romane dintre care menţionăm: „Sindromul de panică în oraşul luminilor”, „Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă” şi „Un secol de ceaţă”; o carte de nuvele şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa unde lucrează ca jurnalist la Radio France Internaţionale. După căderea comunismului în 1989, activitatea lui Matei Vişniec s-a derulat între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est.

Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi s-au aflat pe afiş în peste 30 de ţări. Numeroase premii i-au răsplătit actvitatea, începând cu Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumul „Înţeleptul la ora de ceai”. El a mai obţinut Premiul Academiei Române şi Premiul UNITER (Uniunea teatrală din România) pentru întreaga activitate. În Franţa i s-a decernat Premiul presei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, Premiul european al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD), precum şi Premiul de literatură europeană Jean Monnet.

Evenimentul Dramaturgi români din toate timpurile se desfăşoară pe o perioadă de trei zile şi va debuta vineri, 27 ianuarie, ora 17:00, cu conferinţa „Întâlnire cu prietenii lui Matei Vişniec şi operele sale”, în spaţiul expoziţional al teatrului. Invitaţii acestei dezbateri sunt profesorul de limba şi literatura română Gheorghe Cîrstian de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava şi poetul Vlad Sibechi.

Actorii teatrului sucevean vor participa la această conferinţă cu momente originale şi autentice, lecturând diverse texte ale dramaturgului Matei Vişniec. Printre participanţii la acest eveniment se vor mai număra Luana Popă, de la Asociaţia „Un Concept Luna”, şi Marius Rogojinschi, managerul Teatrului „Vasilache” Botoşani, într-un dialog prin care vă invităm să descoperim împreună universul dramaturgic creat de Matei Vişniec.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Sâmbătă, 28 ianuarie, la ora 19:00 vă invităm la cel de-al doilea eveniment dedicat distinsului dramaturg Matei Vişniec, spectacolul Caragiale e de vină ! Al cărui text este semnat de autor în regia lui Mihai Lungeanu – o producţie a Teatrului „Vasilache” Bucureşti.

Biletele sunt puse în vânzare la casieria teatrului şi online, pe www.blt.ro.

În încheierea evenimentului, duminică, 29 ianuarie, vă invităm să marcăm împreună aniversarea a 67 de ani a dramaturgului Matei Vişniec cu spectacolul „Întoarcerea acasă”, regizat de Botond Nagy.

Programat la ora 19:00, acesta este un spectacol despre război, despre morţii patriei, dar şi despre absurdul sacrificării inutile de vieţi umane. Spectacolul a fost foarte apreciat în cadrul Festivalul Naţional de Teatru 2022 atât de critică de specialitate, cât şi de public. Biletele sunt puse în vânzare la casieria teatrului şi online, pe www.blt.ro.

Librăria Cărtureşti Suceava va fi alături de noi şi în cadrul acestui eveniment. Astfel, în foaierul teatrului va fi amenajat un stand de carte de unde spectatorii pot achiziţiona cărţi ale dramaturgului Matei Vişniec, atât sâmbătă cât şi duminică, înainte de intrarea la spectacol.

Vă aşteptam, cu drag, la teatru !

Sursa foto Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava