9 august 2022

Un ocean de muzică „inundă” Sibiul!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cea de a XIX-a ediţie a proiectului „Concerte estivale. Zilele Muzicale Româno-Americane” continuă la Sibiu o valoroasă tradiţie a dialogului cultural.

Anul acesta, Zilele Muzicale Româno-Americane vor molipsi tot oraşul cu voie bună, în perioada 4-10 iulie, iar pe lângă concertele programate în Piaţa Mare, la Sala Thalia, pe Esplanada Filarmonicii sau în Biserica Evanghelică „Sf. Maria” din Piaţa Huet, ne propunem să răspândim pentru a doua oară bucuria în diverse spaţii neconvenţionale, prin scurte recitaluri de percuţie intitulate „Sibiu Music Stops”.

„Aducem vestea aşteptată cu sufletul la gură: vin americanii! Am lăsat în urmă doi ani grei, de pandemie. Acum avem din nou la Sibiu artişti de peste Ocean sub auspiciile Zilelor Muzicale Româno-Americane, un dirijor american, muzicieni de jazz, în paralel cu muzică românească din repertoriul cult, dar şi folclor. Este pentru prima dată în istoria de 19 ani a acestor concerte estivale când festivalul simfonic are şi o componentă gastronomică: Sibiutiful completează atmosfera de festival în Piaţa Mare, oferind publicului posibilitatea de a se relaxa într-un cadru încântător pentru toate simţurile. Odată încheiată efervescenţa FITS, după zece zile în care teatrul a invadat sălile şi circul – străzile, vă aşteptăm în oaza noastră de relaxare intelectuală! Invităm sibienii şi turiştii la concerte. Bucuraţi-vă, cu toţii, de o experienţă culturală unică în cel mai frumos oraş din România!”, transmite dirijorul Cristian Lupeş, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

În cadrul Zilelor Muzicale Româno-Americane, cvintetul de alamă Tromba Felix va susţine două concerte educative, la Sala Thalia, luni, 4 iulie, respectiv marţi, 5 iulie de la ora 10.00. Ansamblul de alamă format din muzicieni ai Filarmonicii de Stat Sibiu va prezenta instrumentele muzicale, va interpreta compoziţii care evidenţiază fiecare instrument, lucrări cunoscute din repertoriul clasic, muzică de film şi muzică din desene animate. Biletele pentru aceste concerte educative sunt puse în vânzare la preţul de 10 lei, la casa de bilete a Filarmonicii şi online pe iabilet.ro.

De Ziua Americii, sărbătorim în ritmuri de jazz, blues, gospel şi cabaret, împreună cu trupa militară americană Rhine River Ramblers. Concertul „Sounds of America” va avea loc luni, 4 iulie, orele 19.00, pe Esplanada Filarmonicii.

Petrecerea continuă de la orele 21.00, cu Freddie Bryant şi Kaleidoscope Trio, un ansamblu foarte apreciat şi versatil, al cărui repertoriu ne poartă de la Bach la Beatles şi de la Schubert la Sinatra.

Sub auspiciile Zilelor Muzicale Româno-Americane, turneul naţional „Orgile României” poposeşte la Catedrala evanghelică CA „Sfânta Maria” din Piaţa Huet, marţi, 5 iulie, orele 19.00. Ajuns la a patra sa ediţie, turneul susţinut de Eduard Antal propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „regina instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă.

Tot marţi, 5 iulie, de la orele 19.00, invităm publicul pe Esplanada Filarmonicii să descopere universul sonor al artistei plurivalente Isabella Fabbri, saxofonist, compozitoare şi producătoare prolifică în teritoriul creaţiei muzicale clasice, contemporane sau chiar electronice.

Patrimoniul muzicii tradiţionale balcanice într-o manieră inedită va fi pus în valoare de Stesso Mare Trio (Italia/Albania), un proiect spectaculos ethno-jazz de inspiraţie mediteraneană. Concertul programat miercuri, 6 iulie, de la ora 19.00, pe Esplanada Filarmonicii, ilustrează bucuria regăsirii elementelor comune.
Din Timişoara, oraşul care a preluat ştafeta Capitalei Culturale Europene de la Sibiu, „veteranii” cunoscuţi sub numele de Old Dixieland Band ne vor delecta cu lucrări muzicale inspirate din tradiţia sudului Statelor Unite, pe Esplanada Filarmonicii, joi, 7 iulie, orele 19.00.

Marea deschidere a Zilelor Muzicale Româno-Americane va avea loc joi, 7 iulie, de la orele 21.00, pe scena grandioasă din Piaţa Mare. Ansamblul Percutissimo a pregătit o călătorie incitantă pe tărâmurile îndepărtate ale Americii de Nord şi de Sud, cu lucrări de S. Reich, A. Gomez, R. Filz, R. Peck, M. Schmitt, V. Firth, M. Moleiro, J. Cage, J.A. Montero, M. Rife, J.A. Montero, P. Long, A. Keown.

Lecţia de „geografie muzicală” continuă cu „New Landscape”, vineri, 8 iulie, ora 19.00, pe Esplanada Filarmonicii.

În Piaţa Mare, vineri, 8 iulie, de la orele 21.00, ne amintim de legendara solistă de jazz şi swing Billie Holiday prin „Tribute to Lady Day”, un concert simfonic susţinut de orchestra Filarmonicii Braşov şi solista Luiza Zan, sub bagheta dirijorului Mircea Pădurariu.

Sâmbătă, 9 iulie, vă propunem o seară de folclor, pe Esplanada Filarmonicii, de la orele 19.00, apoi concertul simfonic „Un american la Sibiu…”, în Piaţa Mare, la ora 21.00. Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de dirijorul american Daniel Spaw, iar la pian o veţi urmări pe formidabila solistă Sînziana Mircea, prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. În program, lucrări de George Gershwin şi Leonard Bernstein.

O adevărată demonstraţie de eleganţă, dar şi de forţă artistică va fi concertul „Sophisticated Lady”, susţinut de Bucharest Jazz Orchestra alături de soliştii: Irina Sârbu, Adrian Nour, Ana Maria Munteanu, Sorina Georgiana Rotaru şi Ana Maria Roşu. Conducerea muzicală va fi asigurată de Simona Strungaru, cunoscută pentru pasiunea cu care se implică într-o multitudine de proiecte cu repertoriu clasic, contemporan, de jazz, de muzică de film, de teatru sau rock. Ultimul concert din această ediţie a Zilelor Muzicale Româno-Americane va avea loc duminică, 10 iulie, de la ora 21.00, Piaţa Mare.

Accesul la toate evenimentele este liber, în limita locurilor disponibile, cu excepţia concertelor educative.