6 iulie 2022

Un proiect al unui teatru din România este urmărit online de spectatori din întreaga lume

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Hektomeron, proiectul inedit pe care Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova îl desfăşoară online, de la jumătatea lunii ianuarie, are spectatori de pe tot globul.

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, unul dintre cele mai importante teatre din ţară, cu o tradiţie de peste 170 de ani şi cu o activitate internaţională de prestigiu, a lansat pe 15 ianuarie 2021 proiectul internaţional HEKTOMERON – un mesaj universal al speranţei.

Până la acest moment, proiectul Hektomeron a avut peste 500.000 de accesări din întreaga lume, din Israel până în Marea Britanie, din SUA până în Germania, din Turcia până în Australia, din Canada până în Sri Lanka, din India până în Mexic, din Rusia până în Brazilia, din Columbia până în Kenya, din Etiopia până în Liban, din Cipru până în Noua Zeelandă, din Costa Rica până în Nigeria.

Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Naţionalului craiovean prezintă cele 100 de poveşti ale autorului într-un moment în care izolarea, teama şi moartea sunt prezente în lumea de acum, aşa cum au fost prezente şi în Florenţa anilor în care Decameronul a fost conceput de către Boccaccio.

Ceea ce este interesant în acest proiect al Hektomeronului este că el nu e naţional, el nu e nici continental, el e planetar. Parabola Decameronului devine o parabolă care priveşte lumea, care se extinde la nivel planetar astfel încât artişti din 100 de ţări îşi caută soluţii de consolare în micile poveşti pe care le furnizează în acest proiect unic care este Hektomeronul, de aceea aş spune că, graţie lui, putem afirma: Boccaccio e contemporanul nostru! George Banu

În fiecare zi, de la debutul proiectului, pe website-ul www.hektomeron.com s-a transmis în regim de live streaming din Sala „I.D. Sîrbu” a teatrului câte o poveste din cele 100, fiecare fiind regizată de către un alt artist dintr-o ţară diferită.

100 de regizori din 100 de ţări sunt implicaţi în acest proiect grandios, unic în lume, fiecare dintre ei regizând câte un episod al Decameronului. Pentru fiecare episod repetiţiile se desfăşoară online, în două etape, respectând „tiparul” unei producţii clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se „fixează” mişcarea, se construiesc videoproiecţiile etc. Graţie online-ului, regizorul, indiferent de ţara în care se află, poate coordona repetiţiile, ca şi cum ar fi în sală.

HEKTOMERON va continua până în data de 24 aprilie 2021 – data la care este programată cea din urmă poveste. Apoi, toate cele 100 de poveşti vor fi reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru, în Ziua Hektomeronului (data acestui amplu eveniment va fi comunicată ulterior).

Chiar de la primele episoade s-a putut remarca diversitatea estetică a spectacolelor realizate, fiecare episod fiind prezentat într-o manieră personală şi cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii – obiectiv, coerent. O unică temă umană şi culturală care evidenţiază însă acelaşi spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Toate episoadele sunt jucate în limba română cu subtitrare în engleză, protagoniştii fiind actorii Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Excepţie face episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un actor invitat.

Episoadele se pot urmări gratuit, pe website-ul www.hektomeron.com. Vizionarea se poate face de pe laptop, PC, telefon mobil, tabletă şi nu este necesar un cont de acces.