Publicat: 3 Decembrie, 2019 - 13:19
Share
Cea mai modernă (și unica, deocamdată) dotare de acest fel din Capitală

Pentru cei care nu prea au habar de regulile și exigențele unui astfel de sistem, poate să pară foarte simplu ca un elicopter să aterizeze pe acoperișul plat al unui bloc. S-a văzut prin filme, ba chiar și atunci când Ceaușescu a părăsit puterea de pe plafonul CC-ului.

În realitate lucrurile sunt mult mai complicate și poate că de aceea avem abia acum un heliport „în terasă” adevărat. Desigur, acolo unde în preajmă mai există terenuri virane, problema urgențelor heliopurtate se poate rezolva mai simplu. Numai că într-un oraș aglomerat ca Bucureștiul asemenea locuri lipsesc. Singura excepție ar fi poate stadionul Dinamo, unde se putea ateriza pentru Spitalul de Urgență din Floreasca, cu condiția să nu se dispute vreun meci la ora aceea. 
Despre un heliport la Spitalul Universitar de Urgență sau vorbit de mult, dar fără rezultate. Până luna aprilie anul acesta când a fost demarat proiectul amenajării acestei utilități. Au fost necesare studii ample pentru a se găsi soluția întrunirii tuturor condițiilor, până când problema a încăput pe mâna specialiștilor de la ABC Developpement Aviation, după ce trecuse prin  alte mâini care propuseseră soluții fanteziste care făceau prăpăd în jurul spitalului, tăind copaci, demolând clădiri și modificînd rutele de acces. Până la momentul demarării a mai fost necesară o condiție: eterna problemă a banilor, a fondurilor care niciodată nu sunt suficiente, mai ales în ceea ce ne-am obișnuit să numim „gaura neagră” a sistemului de sănătate. A fost inițiativa unei companii private - MaxBet - care a reușit a reușit să strângă milionul de euro necesar realizării proiectului. Un proiect unic în România, după cum aprecia comandorul Romeo Lupu, reprezentantul ABC Development, proiectant și constructor,  care a necesitat găsirea unor soluții optime nu doar pentru aterizarea în siguranță a elicopterelor, dar și pentru crearea traseelor optime de urgență de la terasă până în sălile de operație. Pentru sponsorul MaxBet este vârful unei serii de acțiuni derulate în cei 13 ani de activitate și concretizate în dotări moderne pentru alte instituții spitalicești din țară - a precizat Ioana Bazavan, reprezentantul companiei.

 Practic, ideea heliportului  s-a declanșat în 2017 când cei de la MaxBet au propus acest proiect - a declarat la festivitatea de inaugurare managerul SUUBAdriana Nica, care a considerat că aceasta face parte din filosofia de viață a tuturor celor care își desfășoară activitatea în cele 45 de secții și compartimente ale celui mai mare spital de urgență din țară. „Cred că în acest fel am creat un nou standard în medicina Românească” - a concluzionat managerul, mulțumind asistenței și invitaților pentru interesul arătat.

 Din păcate (sau nu?) la inaugurare a lipsit partea practică - aterizarea unui elicopter SMURD. Nu a fost nici cazul și nu au fost nici condițiile meteo, vremea fiind închisă. Însă în ultimele săptămâni s-au făcut probele necesare aterizării în siguranță pe timp de zi și de noapte, trecute cu succes și confirmând valabilitatea proiectului.( O.And.)