Publicat: 9 August, 2016 - 14:44

Cea mai frumoasă clădire rezidențială realizată anul trecut a fost desemnată o casă tradițională din Alexandria, Teleorman. Biroul ADNBA care a proiectat ansamblul Urban Spaces, câștigător al secțiunii „Locuințe multifamilale” în 2014, a primit anul acesta o nominalizare pentru proiectul Batiștei Apartments, un bloc amplasat pe strada Aaron Florian. Cel mai reușit proiect de arhitectură corporate a fost desemnat sediul companiei Blum România. Sediul biroului Capitel Avangarde amplasat pe Caimatei 10, lângă Bursa de Valori, a fost desemnat cel mai bun proiect de restaurare. Un proiect de amanajare a Parcului Natural Văcărești a primit premiul secțiunii 
„Viziuni și cercetări prin arhitectură”. Lama Arhitecture, birou care a amenjat clădiri din Centrul Vechi precum cluburile Alt Shift și Control sau restaurantul Pukka Tukka, a primit în 2016 două premii, pentru amenjarea interioară de la VanFruct, și pentru o casă realizată pe un teren cu o lățime de doar 4,5 metri.
Juriul Anualei de Arhitectută București 2016 a fost constituit din arhitecți străini și români apreciați în mediul international în zona construcțiilor, a dezvoltării urbane și a designului. Anuala de Arhitectură București 2016 a venit și cu elemente de noutate, dincolo de competiția de arhitectură propriu-zisă. Astfel, Ordinul Arhitecților din România - filiala București, a intreprins lucrări de salvare a grădinii Casei Universitarilor – spațiu de expunere a panourilor cu lucrările înscrise în concurs - , prin redescoperirea unor alei vechi îngropate în pământ, refacerea altora, precum și reabilitarea unor dispozitive de loisir originale ale vechii grădini bucureștene.

Printr-o serie de intervenții efectuate la nivelul dalajului, arhitecții au transformat acest spațiu într-o Gradină Alfabet inedită, unde pot fi descoperite 11 alfabete diferite din cultura universală traduse în alfabetul latin pornind de la limbajul semnelor Braille și până la alfabetul chirilic, hindus, arab sau hieroglific. Astfel, Grădina Casei Universitarilor devine prima grădină din România în care poți descoperi elemente din cultura altor civilizații. 
În cadrul Anualei de Arhitectură la secțiunea “Arhitectură rezidențială – locuințe individuale”, susținută de companie Wienerberger, Ordinul Arhitecților din România - filiala București a oferit un premiu și două nominalizări. „Casă de amintiri” este proiectul care a luat premiul secțiunii. Arhitectul Simona Pribeagu Schmid a propus un proiect de casă tradițională amplasat pe locul unei clădiri mai vechi. Totul a fost realizat cu un buget redus.
Printre nominalizații acestei secțiuni se numără și „Casa J”, un proiect de renovare a unei case vechi semnat de biroul Beros Abdul +. Casa pune foarte mult accent pe soluții ecologice fiind dotată cu 40 mp de panouri fotovoltaice, panouri solare pentru încălzirea apei menajere, opțiuni de recuperare a apelor pluviale și produse care să asigure o izolare termică optimă.
Lama Arhitecture a reușit să obțină o nominalizare la secțiunea „Arhitectură rezidențială” cu un proiect de casă amplasat pe un teren cu o lățime de doar 4,5 metri. La categoria locuințe colective a fost acordată o nominalizare pentru proiectul Batiștei Apartments proiectat de ADNBA.

La secţiunea „Arhitectură socio-culturală” a fost premiat proiectul „Eco Chilia”, semnat de biroul Beros Abdul +. Aceștia au propus cinci construcții în Tătaru - Chilia Veche, județul Tulcea, într-un proiect denumit „Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare a deținuților”. În acest proiect accentul nu cade pe construcțiile în sine, ci pe modalitățile prin care arhitectura poate contribui la construirea unei societăți sănătoase, responsabile și ecologice. 
Premiul secţiunii „Arhitectură și spațiu public” sponsorizat de Semmelrock a fost acordat lucrării „Spațiu exterior VL173” semnată de cra-de.studio, o amenajare amplasată pe strada Vasile Lascăr, numărul 173 din București. 
Premiul secțiunii „Arhitectură și spațiu public – intervenții și acțiuni în spațiul public” a fost adjudecat de studioBASAR pentru “Sufrageria Gârleanu”, o etapă din proiectul „Spații Urbane în Acțiune”. „Sufrageria Gârleanu” readuce la viață o bibliotecă pentru copii și tineret din zona Timpuri Noi.