25 septembrie 2022

Un simbol românesc din nordul Bucovinei: Profesorul Ilie Popescu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Un simbol românesc din nordul Bucovinei: Profesorul Ilie Popescu”

Miercuri, 28 septembrie, de la ora 11.00, la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”

Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, sub egida Consiliului Judeţean Suceava şi în colaborare cu Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, invită publicul la Conferinţa cu tema „Un simbol românesc din nordul Bucovinei: Profesorul Ilie Popescu”.

Evenimentul urmează a avea loc miercuri, 28 septembrie, începând cu ora 11.00, la Sala de Artă „Elena Greculesi” a bibliotecii judeţene.

Situaţia românilor din ţinuturile istorice reprezintă o problemă de actualitate destul de importantă la nivel local şi naţional.

Comunitatea vizată de această activitate este cea a românilor din nordul Bucovinei, respectiv din Regiunea Cernăuţi, Ucraina.

Astfel, prin conferinţa organizată dorim să aducem în atenţia publicului problematica specifică românilor din afara graniţelor statului, prezentând unele personalităţi române din aceste spaţii care reprezintă repere pentru conştiinţa de neam – în cazul de faţă prof. dr. Ilie Popescu.

***

Profesor, doctor în filologie, preşedintele Societăţii regionale „Golgota”, Ilie Popescu „a avut parte de multe greutăţi şi necazuri din frageda copilărie, cunoscând amarul deportărilor, a îndurat frig şi foame, a răbdat multe şi de toate. Nu i-a fost calea presărată cu flori nici pe întreg drumul vieţii, dar a avut multă răbdare, curaj, dorinţă, îndrăzneală A învăţat carte, a dorit să studieze şi a ajuns Doctor în ştiinţe, fiind primul cetăţean al satului său de baştină Pătrăuţii de Jos care a obţinut acest titlu în perioada postbelică. A muncit timp de peste 4 decenii la Catedra de filologie română şi clasică (fosta catedră de limbă moldovenească de cândva) a Universităţii cernăuţene.” (Eleonora Schipor, Ilie Popescu la vârsta frumoasă a împlinirilor şi succeselor, în „Libertatea cuvântului”, Cernăuţi, 15 iulie 2019)