19 ianuarie 2022

Un spectacol de teatru sub forma unei aplicaţii online, intitulat „The Walks”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Doi dintre cei mai apreciaţi şi revoluţionari artişti în plan internaţional, Helgard Haug şi Stefan Kaegi de la Rimini Protokoll, intră în dialog cu Octavian Saiu pentru a marca premiera românească a unui demers provocator – un spectacol de teatru sub forma unei aplicaţii online, intitulat „The Walks”

Pe 1 octombrie, de la ora 19.00 (ora României), are loc un dialog online de excepţie care va marca lansarea în limba română a producţiei-experiment „The Walks”: doi dintre cei trei regizori şi fondatori ai Rimini Protokoll – Helgard Haug şi Stefan Kaegi – vor dialoga cu criticul de teatru Octavian Saiu despre cel mai recent demers al multi-premiatului colectiv din Berlin, recunoscut la nivel internaţional pentru abordările inovatoare în teatru.

Rimini Protokoll, în co-producţie cu creart/Teatrelli şi în parteneriat cu Goethe-Institut Bucureşti, lansează spectacolul „The Walks” – conceput sub forma unei aplicaţii online – şi la Bucureşti, cu o versiune în limba română accesibilă publicului din întreaga ţară, dar şi din întreaga lume. Dialogul va fi transmis live pe paginile de Facebook Teatrelli, Rimini Protokoll şi Goethe-Institut Bucureşti.

Dialogul prilejuit de premiera în limba română a producţiei-experiment „The Walks”, semnată de celebra companie de teatru Rimini Protokoll, va aduce în discuţie experienţa acestui spectacol inedit la nivel artistic, dar şi la nivel de receptare a publicului, cu atât mai mult cu cât lansarea versiunii în limba română are loc în contextul în care pericolul reînchiderii teatrelor pare iminent, ţinând cont de faptul că România a intrat în valul patru al pandemiei de COVID-19.

În acest sens, dialogul îşi propune să abordeze şi un subiect de actualitate: viitorul teatrului din perspectiva a doi regizori revoluţionari, multi-premiaţi la nivel internaţional, într-o perioadă în care artele spectacolului sunt supuse provocării de a găsi noi formate hibride şi digitale, de a experimenta şi a inova, pentru a supravieţui. Moderat de profesorul, cercetătorul şi criticul de teatru Octavian Saiu, dialogul cu artiştii Helgard Haug şi Stefan Kaegi va avea loc în limba engleză, fără traducere şi va fi transmis pe 1 octombrie, de la ora 19.00 (ora României), live, pe paginile de Facebook Teatrelli, Rimini Protokoll şi Goethe-Institut Bucureşti.

Detalii complete despre transmisie pot fi consultate aici: https://teatrelli.com/event/helgard-haug-and-stefan-kaegi-from-rimini-protokoll-in-dialogue-with-octavian-saiu/

Odată cu pandemia, mersul pe jos în spaţiul public a căpătat un nou sens. Un ritual străvechi şi cotidian a devenit o componentă de bază a noii normalităţi: oamenii se întâlnesc, se plimbă, umblă prin cartiere, se joacă în natură şi îşi redescoperă vecinătăţile cu fiecare plimbare. „The Walks” este o colecţie de scurte spectacole audio concepute pentru locuri specifice din oriceoraş şi o invitaţie de a redescoperi împrejurimile şi de a interacţiona cu ele, înţelegând mersul pe jos ca pe un scenariu teatral.

Textul şi regia producţiei sunt semnate de Helgard Haug, Stefan Kaegi şi Daniel Wetzel, cei trei regizori care au fondat în anul 2000 celebrul colectiv de teatro Rimini Protokoll, distins, printre altele, cu PremiulEuropean de Teatru- Premio Europa – la categoria Noi Realităţi înTeatru sau Leul de Argint la cea de-a 41-a Bienală de Teatru de la Veneţia.

Versiunea în limba română a producţiei „The Walks”este coordonată artistic şi editată audio de Vlaicu Golcea, unul dintre cei mai reprezentativi, avangardişti şi complecşi artişti în ceea ce priveşte experimentul în zona universului sonor din domeniul artelor performative şi nu numai. Cele nouă plimbări audio-ghidate reunesc vocile a 12 performeri: Cătălina Bălălău,Vlad Bîrzanu,Nicholas Caţianis, Paul Dunca/Paula Dunker, Carmen Ghiurco, Nicoleta Lefter, Georgia Măciuceanu, Conrad Mericoffer, Mela Mihai, Gabriela Pîrliţeanu, Alina Rotaru & fetiţa Maria Bărbulescu. Regia tehnicăşiînregistrarevoci: Alexandru Andrei, asistent coordonare artistică: Carmen Ghiurco, traduceri: Ondine Cristina Dascăliţa şi Adina Olaru, grafică: Mihai Păcurar, trailer: Bogdan Botofei şi Alina Calotă.

Trailer-ul versiunii în limba română: https://vimeo.com/612481587.

Aplicaţia THE WALKS este disponibilă atât pentru IOS – https://thewalks.page.link/ios, cât şi pentru Android – https://thewalks.page.link/android. Este necesar un cod de activare care va fi disponibil, începând cu data de 1 octombrie, prin reţeaua Eventbook.ro. Acesta va da acces la toate cele nouă plimbări audio-ghidate. Pentru a face o plimbare – care devine în sine o experienţă teatrală, trăită însă individual: sunt suficiente 20 de minute. Spectatorul / utilizatorul poate decide singur când doreşte să facă plimbarea, în ce ordine, unde şi în ce limbă (română, engleză, germană, franceză sau italiană).

„The Walks” este o producţie Rimini Apparat, în co-producţie internaţională cu: creart/ Teatrelli, BorderLight – International Theatre + Fringe Festival Cleveland, European Forum Alpbach, Fondazione Armonie d’Arte, HAU-Hebbel am Ufer, Hellerau-Europaisches Zentrumder Kunste, Internationales Sommerfestival Kampnagel, Zona K, Festival PERSPECTIVES.

Sprijinit de Fonds Darstellende Kunste, cu fonduri de la Departamentul Guvernamental Federal pentru Cultură şi Mass-Media, platforma Kulturpolitische Gesell schafte.V. şi Departamentul pentru Cultură şi Europa al Senatului.

***

Despre Teatrelli

Teatrelli este un proie ctcreart, un spaţiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producţii proprii de teatru şi dans, spectacole work in progress, lecturi performative, serii de dialoguri culturale şi artist-talk-uri etc.

www.teatrelli.com/www.facebook.com/teatrelli/ / www.instagram.com/teatrelli/

Ana-Maria Onisei