Publicat: 25 Mai, 2020 - 12:50
Share
oferit de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

Marele Premiu Ştiinţific Euroinvent din acest an, în valoare de 10.000 de lei, a fost câştigat de Cristian Fodor, un tânăr bioinginer, proaspăt absolvent şi masterand al Facultăţii de Bioinginerie Medicală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi. Premiul a fost oferit de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, prin Senatul Ştiinţific.
Proiectul câştigător este un dispozitiv mecatronic pentru stimularea fluxului respirator cu aplicaţii în acordarea primului ajutor. Cu alte cuvinte, un manechin pentru prim ajutor (PA) care oferă feedback instantaneu atât vizual, acustic cât şi tactil, persoanelor care sunt instruite în vederea dezvoltării abilităţii de efectuare a manevrei Heimlich şi a compresiunilor toracice în resuscitarea cardiopulmonară (RCP).

"Sunt, cu adevărat, surprins de această recunoaştere. La Euroinvent au participat foarte multe proiecte româneşti valoroase. Nu mă aşteptam să câştig! Sunt foarte fericit de câştigarea acestui premiu! Am participat la mai multe ediţii Euroinvent şi mă bucur că ideea mea din acest an a fost apreciată", a declarat Cristian Fodor.
Fundaţia Dan Voiculescu a acordat, tot în cadrul acestui eveniment, un Premiu de Recunoaştere Ştiinţifică, Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, pentru proiectul: "Complex de ruteniu cu acţiune antiinflamatoare şi procedeu de sinteză".

La evenimentul din acest an au fost prezentate peste 500 de invenţii şi proiecte de cercetare, din peste 30 de ţări.
Cercetarea românească a ieşit la rampă cu 230 de lucrări înscrise în cadrul Euroinvent, cea mai mare expoziţie de inventică si inovaţie din Europa de Est, care a transformat Iaşul, chiar dacă evenimentul a avut loc doar în varianta online, în capitala inventatorilor şi cercetătorilor din întreaga lume.

Euroinvent este un reper pentru lumea ştiinţifică, de aceea Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susţine în continuare parteneriatul educaţional. Prin premiile oferite în ultimii cinci ani, în cadrul acestui eveniment, Senatul Ştiinţific încearcă să sprijine tinerii inventatori şi să îi încurajeze să se implice în cariere ştiinţifice.
Carmen Ştefan

Tag-uri Nume: