Publicat: 23 Aprilie, 2020 - 12:39
Share

În această perioadă complicată, peste care cu toţii vrem să trecem mai repede, într-un sat din Bacău o familie îşi trăieşte cea mai frumoasă poveste din ultimii mulţi ani.

Cu mare bucurie suntem alături de familia Florea, care s-a reunit, în luna septembrie 2019, după aproape 9 ani de despărţire. Mama şi cei 6 copii se bucură de viaţa împreună şi de o casă nouă, pe care le-am oferit-o cu mult efort şi încredere în viitorul lor, cu sprijinul partenerilor şi unde vor aduna amintiri minunate zi de zi. Familia a sărbătorit primul Paşte împreună şi a primit cheia casei noi, după ani de zile în care acest lucru părea un vis pentru mamă şi pentru copii.

Povestea lor de viaţă nu a fost una uşoară. Din cauza unor probleme familiale ce s-au agravat după moartea bunicii, familia s-a destrămat, iar 4 copii au ajuns în sistemul de protecţie specială.

La doi ani de la separare, în 2013, copiii au ajuns în Satul SOS din Hemeiuş, unde au început o nouă etapă alături de Mama SOS, Tatiana, şi alţi trei fraţi sociali, cea a reconstruirii încrederii faţă de familie şi faţă de solidaritatea celorlalţi.

Din acest moment, echipa SOS, a fost alături de mamă, a cărei puternică dorinţă de a fi alături de copiii săi a fost permanent susţinută prin încurajarea vizitelor, prin consiliere pentru construirea unei situaţii personale stabile, a unui mediu familial propice creşterii celor şase copii ai săi. Efortului nostru constant de a o susţine pe mamă, s-a alăturat şi primăria de domiciliu a mamei, care i-a pus la dispoziţie un teren pentru construirea unei case. Ca reîntregirea familiei să poată fi posibilă, iar mama să îi poată creşte într-un mediu decent, stabil, ne-am asumat construcţia casei lor, în care să locuiască cu toţii şi să înceapă o viaţă nouă.

Toţii copiii au crescut frumos, au primit dragostea necondiţionată a Mamei SOS, care i-a primit în viaţa ei ca pe proprii copii, ocrotindu-le sănătatea, ajutându-i la temele şcolare, dar şi în construirea unui mod de a fi, bazat pe valori morale, precum curaj, responsabilitate şi respect faţă de semeni şi i-a susţinut, zi de zi, în toate etapele dezvoltării lor. Acomodarea s-a realizat lin, cu multă grijă şi atenţie la nevoilor lor din partea Mamei SOS şi a întregii echipe de specialişti SOS. Sunt 7 ani în care copiii au primit o familie iubitoare, un cămin, siguranţă şi o educaţie potrivită. Alături de ceilalţi fraţi sociali au mers la şcoală, în excursii, la diverse activităţi şi au legat prietenii frumoase, cu ceilalţi copii din Satul SOS şi din comunitate. Cel mai mic avea doar 4 ani când a ajuns în Satul SOS, iar acum este un elev silitor şi un jucător de şah foarte bun, la fel ca fraţii şi surorile lui.

Fiecare dintre ei are un vis - să fie pompier, poliţist, inginer sau profesoară de matematică. Le suntem alături şi de acum încolo şi o ajutăm pe mama să le poată oferi tot ce au nevoie ca ei să crească frumos şi să îşi continue studiile cât mai mult posibil. În plus, Mama SOS le este alături copiilor ca ei să se adapteze schimbării casei, a mediului şi să se integreze în comunitate. Pentru ca reunirea familiei să reziste, mama a fost susţinută să-şi găsească un loc de muncă, copiii au continuat să beneficieze de suport şcolar.

'Mi-a fost foarte greu fără ei, dar în toţi aceşti ani am avut încredere că ei sunt bine şi primesc tot ce au nevoie, iar eu nu aş fi putut să le ofer nimic. În Satul SOS, au avut altă situaţie, au mers la şcoală, sunt deştepţi şi sunt foarte mândră de ei. Mi-aş fi dorit şi eu să termin şcoala, să nu trecem prin tot ce a fost, dar atât s-a putut. Când am ajuns în stradă şi nu aveam un acoperiş deasupra capului, fără nicio soluţie pentru copiii mei, nici nu îmi imaginam ca viaţa noastră o să fie aşa cum este acum. Îi mulţumesc lui Dumnezeu, nu îmi vine să cred că îi am acum alături de mine şi că avem casa noastră. Este un vis la care nici nu am îndrăznit să sper. Le mulţumesc copiilor mei că mi-au dat forţă să merg în viaţă mai departe, să mă ridic pentru ei şi oamenilor de bine de la SOS Satele Copiilor că mi i-au făcut mari şi că ne-au ajutat să putem fi iar împreună.' - Ionela Florea Dragna, mama fraţilor Florea.

'Revenirea copiilor Florea alături de mamă este o poveste de succes, la a cărei scriere au contribuit alături de mamă şi copii, oameni buni şi mai ales specialiştii asociaţiei noastre, astfel încât, reunificarea lor să nu mai poată fi pusă sub semnul întrebării. A fost un efort susţinut pentru ca trecerea anilor să nu aşeze între mamă şi copiii săi bariere de netrecut. Asistenţii sociali, psihologul asociaţiei noastre au lucrat asiduu atât cu mama, cu copiii, dar şi cu comunitatea locală, de unde copiii provin. Pe tot parcursul acestei reintegrări, mama SOS, le-a fost alături copiilor ca întotdeauna, încurajându-i şi ajutându-i pas cu pas în reclădirea relaţiei cu mama lor. Considerăm că am reuşit, prin acest proiect, să transmitem copiilor care se află în îngrijire în serviciile noastre, familiile SOS, părinţilor lor, că avem expertiza necesară pentru a le susţine eforturile de mobilizare a tuturor resurselor personale de care dispun pentru a fi acei buni părinţi, copiilor la a căror creştere contribuim. Astfel, punem la bază, în tot ceea ce facem, viziunea noastră. Ne dorim şi facem eforturi ca fiecare copil să aibă o familie care îl iubeşte, îl respectă şi îi oferă siguranţă.' - Rodica Marinoiu, Director Program Bacău SOS Satele Copiilor România.

Reîntoarcerea copiilor în familia biologică este un proces complex, ce poate dura ani de zile. Acest lucru este posibil doar atunci când viaţa alături de părinţi sau alte rude este în beneficiul copiilor şi nu prezintă niciun fel de risc. Este o mare bucurie pentru noi să reuşim, cu sprijinul partenerilor şi al familiei, să îi ajutăm pe copii să crească acasă. Tocmai din acest motiv, în paralel cu serviciile de îngrijire alternativă din Satele SOS, derulăm servicii de prevenire a separării copiilor de familia biologică în comunităţile vulnerabile, unde riscul este mare.

În cazul familiei Florea, ne-au fost alături Primăria Gîrleni, ce a oferit un teren de construit în comună, partenerii noştri Dedeman, companie care a susţinut ridicarea fundaţiei noii case, colegii noştri din SOS Satele Copiilor Suedia şi mulţi oameni de bine care susţin misiunea organizaţiei noastre.

Despre SOS Satele Copiilor România

SOS Satele Copiilor România a intrat în al 27-lea an de când primele Sate SOS şi-au deschis porţile pentru copiii fără familie. În prezent, 550 de copii şi tineri sunt sprijiniţi direct de organizaţie, dintre care 150 cresc în Satele SOS România, din Bucureşti, Cisnădie - Sibiu şi Hemeiuş - Bacău, iar 400 în comunităţile vulnerabile.

Din anul 1993, SOS Satele Copiilor România a oferit suport unui număr de peste 65.000 de beneficiari, dintre care:
- peste 250 de tineri au ieşit din sistemul de îngrijire alternativă SOS, între 18 şi 26 de ani;
- peste 3.400 de copii, din aproape 1.000 de familii vulnerabile au primit sprijin pentru a rămâne 'acasă'. 98,55% dintre aceştia au rămas alături de părinţii biologici.

Peste 90% dintre tinerii care au crescut şi au plecat din sistemul de îngrijire alternativă SOS sunt perfect integraţi în societate, ceea ce înseamnă că au un loc de muncă stabil şi o locuinţă.

Mai multe detalii pe site-ul www.sos-satelecopiilor.ro.

 

Tag-uri Institutii: