21 septembrie 2021

Un volum de antologie publicistică – „Trecerea la prostocrație”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ziarul Cotidianul condus de Cornel Nistorescu vă propune un volum de antologie publicistică despre nivelul precar de educație și  de pregătire al celor care au ajuns să ne conducă țara. „Prostocrația a devenit sistem, surogat de politică, fenomen, putere de stat, dar și frână periculoasă în evoluția societății românești”, constată directorul ziarului. Față de acest fenomen, Cotidianul a înțeles să nu tacă, scriind continuu și fără milă despre abuzurile, aroganța și incompetența politicienilor, despre nepăsarea lor față de valorile românești și de istoria națională. Articolele reunite în acest volum sunt doar o mică parte dintre sutele scrise pe aceeași temă de redactori și colaboratori ai ziarului, constituindu-se „într-un dosar al acuzării publice, un document grăitor al efectelor generate de trecerea la prostocrație”, cum arată directorul ziarului în prefața cărții.

Publicistica adunată în acest volum răspunde nevoii vitale de atitudine într-o societate sufocată de lașitate și complicități. „Prezentul volum reprezintă un triumf al săgeții cuvântului asupra spiralei tăcerii. Un triumf al verbului asupra adjectivului. Al nevoii de atitudine asupra  instinctului de conservare. Al supremației principiului asupra reflexului de a te ralia învingătorului”, scrie Octavian Știreanu în nota asupra ediției.

Peste ani, când această epocă și responsabilii ei vor fi probabil rejudecați și ni se va pune întrebarea „voi ce-ți făcut atunci?”, vom putea arăta și spune: „noi nu am tăcut, noi am scris, am arătat, am prevenit”.

Volumul nu este, însă, un alibi pentru un viitor individual, ci mai ales expresia unui jurnalism responsabil față de prezentul și viitorul unei societăți, „o primă cărămidă a unui demers civic de apărare și de invitație la renaștere”, semnalul de la care „ar putea începe o reconstrucție”,  precizează Cornel Nistorescu.

„Sperăm că spiritul acestui volum va contamina tot mai multe conștiințe,  ce se pot reuni într-o platformă de idei și atitudini care să dea direcțiile unei schimbări. Gândurile fiecăruia pot avea limpezimea de azur a apei mării, dar adunate la un loc, pot crea tumultul oceanului”, consideră și Octavian Știreanu.

Volumul poate fi comandat pe adresa de mail redactie@cotidianul.ro.

Data și locul lansării cărții va fi anunțată din timp.